изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:33 EEST
ПОПУЛЯРНОСТТА НА КОНКУРСА РАСТЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ    
ИнтервютаПред НДТ професор Виктор Чучков - председател на журито на Международния младежки музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори" Добрич-Албена 2011. Неговите колеги са известни музиканти от няколко държави.
За шестнадесет години над 3500 млади музиканти от Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Австралия са преминали през фестивала - конкурс.


Виктор Чучков е български композитор и концертиращ пианист, роден на 25 февруари 1946 г. в Горна Оряховица. От малък изучава пиано, на 20 години печели правото на стипендия в Римската музикална академия "Санта Чечилия". Завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София. Има редица международни изяви и признания, получава многобройни престижни награди. Свири в много европейски радио и телевизионни станции.
Професор е по камерна музика и преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Творбите му се изпълняват в над 16 страни на Европа, Азия и Латинска Америка.
Лауреат е на международни и на национални конкурси. Награден е с орден "Кирил и Методий" I степен.
Два мандата е председател на Съюза на композиторите в България (1999-2005). Почетен гражданин на Горна Оряховица от 1998 г.
Автор е на някои от най-обичаните детски песни, като например "Химн на сътворението", "Дъга" и др.
Уикипедия

- Професор Чучков, какви са вашите впечатления от участниците в тазгодишното, 16-о поред, издание на международния фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори?
- Аз смятам, че ние вече геройски сме стигнали до цифрата 16. Защо казвам геройски - защото община Добрич помага много, а освен това популярността на конкурса расте в целия свят. На сцената се явяват безкрайно сериозни пианисти, цигулари, изпълнители от всички специалности, а така също певци и камерни състава. В същото време много се разширява и географският облик на конкурса, вече имаме много изпълнители от Корея, Япония, Хонконг, от Съединените американски щати, а също така и от цяла Европа, разбира се. И най-много участници идват от бившия Съветски съюз - те просто обичат този фестивал-конкурс. Наричам го така, защото тук я няма тази напрегната атмосфера на типичния конкурс, при който всички кандидати за наградите треперят и си завиждат.
И още нещо - мисля, че тази година ще има доста номинации за Гран При.
- Според Вашите наблюдения, коя е най-силната възрастова група?
- Обикновено втора и трета възрастова група са най-силни, те са и най-многобройни, и най-сериозни. И, за съжаление, понякога след третата група, след навършване на 18 години, някои от изпълнителите изчезват, така да са каже, потъват в другите дейности на живота. Но и сега имаме много добри обещания, заявки от участниците, които чухме.
Освен това, журито е доста обширно и включва представители на различни държави, разделяме се на две групи. Всъщност радостното е, че всички сме като едно семейство - не само журито, но и самите участници. Мисля, че на целия фестивал като цяло се създава една обстановка, резултатите от която са чудесни.
- Един кратък преглед през Вашите очи? Как се разви фестивалът през тези 16 издания?
- Много от наградените от нас през годините на фестивала-конкурс поеха по пътя на световната кариера. Аз смятам, че това е най-радостното. Талантите, които ние откривахме, когато бяха на 7, 10, 12 години, сега са едни от водещите музиканти на Европа. Други от участниците пък се развиват в своите си страни и са останали с чудесни спомени за Добрич и Албена, за конкурса "Надежди, таланти, майстори".
- Какви препоръки бихте отправил към участниците във фестивала-конкурс?
- За мен най-обезпокоителното по отношение на участниците е, когато те са под чадъра на родителите. Защото родителите понякога пречат със своята амбиция. Преподавателите не се срамуват да изпращат техните ученици да участват в наши майсторски класове. Обмяната на опит е най-хубавото нещо и препоръката ми е за повече популярност на фестивала в България, защото в чужбина той вече е доста популярен. Ние сме страната на фестивалите и не ни остава време да отсеем кое е наистина сериозното. Но такъв конкурс за инструменталисти, като "Надежди, таланти, майстори", в България няма.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

ПОПУЛЯРНОСТТА НА КОНКУРСА РАСТЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди