изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:58 EEST
НА СЪЕДИНЕНИЕТО ЦЯЛО БОЖУРОВО СЕ ОБЕДИНИ ДА ПРАЗНУВА    
ОбществоСъборът на село Божурово, Добричко, който по традиция се отбелязва на 6 септември, тази година успя да събере на площада пред кметството всички жители, та дори и гостите им, за да празнуват заедно. „Идеята ни бе всички да излязат на празника, да се видят, да се веселят – от най-малките до най-възрастните”, сподели пред НДТ кметът на селото Мюзефер Алис Асан.

През целия ден на импровизирана сцена свириха оркестри, които веселиха хората от селото. Първи бяха Андон и Любомир Петрови от с. Божурово, които вдигнаха градуса на настроението. След тях танците се виха на фона на изпълненията на оркестър „Настроение”. Празникът продължи до вечерта. Малки и големи се хванаха на хорото, водено от кмета. Не липсваха и танците с ориенталски мотиви. Бе осигурена почерпка за цялото население на село Божурово. „За да почувстват всички, че е празник”, обясни кметът.

Гости на празника бяха кметът на община Добричка Петко Петков, общински съветници, кметове на села и читалищни секретари от общината, директорите на детската градина, училището, социалния патронаж, местният свещеник отец Герасим, имама на селото Мурад Реджеб. Да споделят емоциите бяха дошли и жители на съседни села.

Празникът, който събра жителите на селото,  стана възможен, благодарение на помощта на арендаторите  Кирил Жендов от с. Лозенец, Орлин Панев – с. Лозенец, Йордан Русев – Добрич, фирма „БИО” – с. Паскалево, Пламен Николов – с. Козлодуйци, Петър Иванов – Добрич. „Благодаря на цялото население на село Божурово, че уважиха празника и се включиха във веселието”, каза кметът. Той изказа благодарност и на Руско Куртев – еколог, Сунай Джеват, който е назначен в кметството на 4-часов работен ден, и на Димитър Маринов – озеленител, за работата им по подготовката и реализацията на празника.

Около 1000 са жителите на село Божурово, от които 150 деца, споделя кметът. През последните години броят на жителите се запазва. Има и хора, които нямат регистрация в селото, но живеят там. Средната възраст на населението е 40-45 години.

Поминъкът се осигурява от тухларния цех на „Перфект Керамик” ЕООД. Освен това в селото има двама фермери, които отглеждат по 40-50 крави, други 2, в чиито стопанства се отглеждат по около 100 овце, както и по дребни фермери. Има и частни земеделски стопани.

В Божурово има детска градина, която се посещава от 32 деца, а в основното училище „Васил Левски” ще учат 80 ученици. ЦДГ „Слънчице”, с. Божурово бе първият от общо 13 обекта, ремонтирани по проекта на община Добричка по оперативна програма „Регионално развитие”, който се откри официално. Строително-ремонтните дейности, на стойност 221 802, 07 лв., се изпълниха от фирма „Дъга - Апостол” ЕООД – гр. Добрич. Ремонтът осигури съвременна, уютна и цветна среда за децата от селото.

Културно средище на селото е и читалището „Груди Филипов 1940”. Скоро там е приключил ремонт, разказа читалищният секретар Марийка Димитрова. Там е ремонтиран покривът, таванът, гримьорна, извършено е боядисване, сменени са врати и прозорци,  външната тоалетна е напълно обновена. Ремонтът е бил на стойност 24 000 лева от Програмата за капиталови разходи на община Добричка. През новия творчески сезон в по-добри условия ще работят формациите към читалището група за автентичен фолклор, младежка формация за модерни танци, детско-юношеска група за изворен фолклор, самодейна младежка коледарска група. Всяка година се организират Майски празници. Традиционно формациите към читалището участват в съборите в Дебрене, Александрия. Неотдавна групата за автентичен фолклор е посетила Турция. Поддържа се партньорство и със село Оряховица от община Стара Загора. 

Неотдавна към читалището в с. Божурово е разкрит нов компютърен център по програма „Глобални библиотеки”. Петте компютъра там привличат млади и стари, които се редят на опашка, за да имат достъп до центъра, където могат да ползват безплатен интернет. Младите чатят, търсят информация и за училище, а по-възрастните основно ползват Skype, за да имат връзка с близките си в чужбина. „Малко са ни компютрите вече, ще търсим възможности да ги увеличим”, споделя читалищният секретар.

Тази година ремонт е извършен и на кметството. Той е бил на стойност 6 000 лева, с които сградата изцяло е препокрита. Други 34 000 лева да били вложени през 2011 г. в ремонт на пътя от разклона за Паскалево до Лозенец. Ремонтиран е пътят Божурово-Лозенец на стойност 183 000 лева от общинския бюджет. Освен това са извършени ремонти и на част от улиците в селото – улица 9 изцяло е ремонтирана от църквата до пресечката с улица 14, ремонтирана е и улица 6. Тези ремонти са били на стойност  10 000 лева. Завършен е и започналият през миналата година ремонт с общински средства на сградата на здравната служба. Той е бил на стойност 4600 лева.

В края на миналата година бе открита и ремонтираната джамия в селото. Ремонтирани са покривът и стаите. За ремонта на общо стойност около 10 000 лева са помогнали ППК „Заря” в с. Божурово с председател Стоил Желев,които са закупили циглите за целия покрив. Хора от селото, които сега живеят в Кипър, са дарили около 2000 лева. Изселници в Чорлу, Турция, са дарили 1800 лева, а от Истанбул – 500 лева. Благодарение на всички тези дарения, ремонтът е осъществен и обновената джамия вече посреща, всички, които искат да прекрачат прага й. Преди това врати отвори и новоизграденият православния храм „Св. Великомъченица Параскева”. Средствата за построяването на първата в селото църква са набрани от дарения. Той е изграден в частен дом, дарен от Петър Димитров и семейството му. По негова воля храмът е именуван на Света Параскева, както се е казвала и покойната му съпруга. Първият камък на църквата в селото е положен през 2004 година от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. След това в продължение на четири години църквата е градена с общи усилия на жителите на селото. Тя е осветена на 28 октомври 2008 г. Жители на  Божурово са дарили икони, гоблени. Към нея е организиран хор. Оборудвана е и зала към църквата в къщата на Петър и Параскева, където всички жители на селото се събират по различни поводи – кръщенета, помени и т.н.

За последните четири години са вложени общо 530 000 лева по проекта на община Добричка „Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич”, както и от бюджета на общината. Според кмета на селото, Божурово има нужда от още проекти в областта на инфраструктурата, канализацията и водоснабдяването. В момента селото черпи вода от сондажи в с. Росеново. „Искаме да възстановим местните сондажи. Единият е работил преди време, а другият никога не е функционирал. Целта ни е да сме независими по отношение на водоснабдяването”, обясни  Мюзефер Алис.

 

 


Сходни връзки

НА СЪЕДИНЕНИЕТО ЦЯЛО БОЖУРОВО СЕ ОБЕДИНИ ДА ПРАЗНУВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди