изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:07 EEST
Експлозия във френски ядрен център    
По светаЕдин човек е загинал, а четирима са ранени при експлозия в центъра за обработване на ядрени отпадъци "Маркул" в Южна Франция. Един от ранените е в сериозно състояние. Първоначално Би Би Си съобщи, че ама риск от изтичане на радиация, но по-късно френските медии опровергаха тази информация, като цитираха Службата за ядрена сигурност. Това бе официално потвърдено и от правителството.


Говорител на френската комисия за атомна енергия заяви, че няма изтичане на радиация, но районът e отцепен заради евентуалния риск.

Експлозията е станала в пещ в центъра, използвана за обработване на отпадъци с ниска радиоактивност. Тя се намира на около 30 км от Авиньон и на 80 км от средиземноморското крайбрежие. Причините за взрива не са установени.

"Маркул" е един от центровете на френската ядрена промишленост. Разположен е в южния департамент Гар и е собственост на филиал на френската енергийна компания EDF. Произвежда т.нар мокс-гориво и няма ядрени реактори, допълва БТА. Според говорител на EDF става въпрос за промишлен, а не за ядрен инцидент. Пожарът е овладян.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев посочи, че по информация на френския регулаторен орган е възникнала експлозия в пещ, която стопява много ниско радиоактивни отпадъци. "Дори и да има някакво замърсяване, то ще е в рамките на площадката на централата. За населението у нас няма никаква опасност от радиация", увери той. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Експлозия във френски ядрен център | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди