изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:27 EEST
ЩЕ ВАЖИ ЛИ ЗАКОНЪТ ЗА ВСИЧКИ: Прокуратурата проверява подкупа за Плевнелиев    
Ред и сигурностПрокуратурата е сезирана за това, че Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов не са съобщили за престъпление. Повод за това стана изказването на вицепремиера, че през 2007 г. Плевнелиев е бил изнудван от общински съветници. Преди дни, в опит да обясни как кандидат-президентът на ГЕРБ не влиза в корупционни схеми, Цветанов разказа, че тогава трима столични общинари, свързани с десните партии, поискали от Плевнелиев половин милион евро подкуп за отчуждаване на общински терен по проекта за Бизнес парка. По това време той е бил управител на строителната фирма. Вътрешният министър обясни, че посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията, но той не пожелал, защото нямал доверие на държавата и не искал да влиза в корупционния механизъм.

В Наказателно-процесуалния кодекс обаче има изричен текст, който задължава гражданите, които узнаят за извършено престъпление, да уведомят държавните органи. Заради това вчера главният прокурор Борис Велчев е сезиран от Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская", съобщи сайтът "Биволъ", където е изпратено писмото на двамата.

Казусът е разпределен за проверка на Софийската градска прокуратура, съобщил Велчев пред сайта.
Днес той коментира пред журналисти: "Преди да изясним фактите, нека да не приписваме вяра или недоверие на г-н Плевнелиев”.
Главният прокурор допусна възможността по време на предизборната кампания в прокуратура да постъпват редица сигнали.
"Няма да допуснем обаче да се превърнем във фактор в решението на изборите. Много ми се иска тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си. Всички сигнали, които постъпват, ще бъдат работени, но информация за тях ще се дава пестеливо, а аз изявления по никакви теми в следващите 40 дни няма да правя", допълни Велчев, цитиран от "Фокус".

Междувременно вчера общинските съветници от ГЕРБ в София, които първоначално заявиха, че ще поискат среща с Плевнелиев, за да изяснят казуса, по-късно се отказаха.
Това стана, след като Георги Кадиев от БСП съобщи, че двама от тримата замесени в скандала в момента са общински съветници от управляващата партия. Третият вече не бил общинар.
"Към 2007 година те са били представители на десни политически партии, коалиционни партньори на ГЕРБ", уточни кандидат-кметът на левицата в столицата.

На това описание отговарят трима съветници от ГЕРБ - Радослав Тошев - син на бившия главен редактор на в."Труд" Тошо Тошев, и Орлин Иванов, които в миналия общински съвет бяха от групата Демократи за София, както и Константин Тилев, който беше от ССД, съобщи "Дневник".
"Ще се опитаме да разберем от Плевнелиев кой точно му е искал подкуп, защото той знае най-добре. Вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да каже и Б, след като е казал А, да назове хората, искали пари, след като знае кои са", заяви първоначално пред изданието Тошев. Той дори обяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата и предложи това да сторят всички съветници от ГЕРБ.

След това обаче стана ясно, че общинските съветници от партията няма да се срещат с Плевнелиев, но не обясниха защо.

Междувременно Цветан Цветанов призова чрез медиите БСП и Георги Кадиев "да не се правят на разследващи органи". "Ако се върнем назад, след като БСП са такива радетели за права и свободи, нека да обяснят как се случваха нещата в "Софийски имоти", защото в борда имаше представител висш функционер на партията", заяви още той. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ЩЕ ВАЖИ ЛИ ЗАКОНЪТ ЗА ВСИЧКИ: Прокуратурата проверява подкупа за Плевнелиев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди