изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:13 EEST
АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД Е ОТХВЪРЛИЛ ЖАЛБАТА НА КМЕТА ЗА БЮДЖЕТА НА БАЛЧИК    
Ред и сигурностАдминистративният съд в Добрич на първа инстанция е отхвърлил жалбата на кмета на община Балчик срещу решението на Общинския съвет, в частта му относно определянето на разходите за култура и спорт за настоящата година и преразпределението на средствата. Това каза за НДТ председателят на местния парламент в Балчик Стефан Павлов. Справка в регистрите на съда показва, че делото е образувано по жалба на кмета на община Балчик срещу решение № 770 по протокол № 60 от заседание на Общински съвет от 9 март.

Според жалбата, решението е незаконосъобразно, поради противоречие с материалния закон и поради съществени нарушения на производствените правила. Твърди се, че не са били спазени изискванията за обсъждане на така направеното изменение в съответните комисии, липсвали мотиви и не било внесено по съответния ред. Не ставал ясен начина за определяне на определения с решенията резерв и неговия размер. По изложените съображения се иска отмяна на решението в посочените части. Общинският съвет в Балчик изразява становище  по жалбата като я счита за неоснователна, а процесното решение за правилно и законосъобразно, издадено в съответствие с процесуалния и материалния закон.

Според съда, действително е налице нарушение на производствените правила, понеже липсва становище на постоянните комисии по отношение на внесеното предложение при първоначалното му приемане, но това нарушение не би следвало да се счита за съществено обаче по няколко причини. При повторното приемане на решението в оспорваните му части е проведено заседание и обсъждане от страна на водещата комисия по БФЕЕ и същата не е подкрепила отмяната на решението. Това в голяма степен определя отношението на съвещателните органи към Общ.С. – Балчик, които го подпомагат в дейността му.

Кметът на общината като орган на изпълнителната власт е длъжен да подготви бюджета и да го внесе за обсъждане в общинския съвет, както и да го изпълнява впоследствие. Няма никаква пречка обаче този бюджет да бъде изменен по начина, по който общинския съвет като върховен орган на управление на територията на една община прецени, упражнявайки правомощията си по целесъобразност. Този принцип е приложен в пълен обем в случая като освен това е и фактически и юридически мотивиран при проведените дебати.

При извършената цялостна проверка съдът е установил, че оспорваното решение на ОбС -Балчик е правилно и законосъобразно, постановено в съответствие с процесуалния и материалния закон, се посочва в съдебното решение. Въз основа на това магистратите са отхвърлили жалбата на кмета.  НДТ

 


Сходни връзки

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД Е ОТХВЪРЛИЛ ЖАЛБАТА НА КМЕТА ЗА БЮДЖЕТА НА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди