изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:20 EEST
АНАЛИЗИРАТ РИСКОВЕТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО В ДОБРУДЖА    
Европейски съюзБългарски и румънски учени подготвят Географска информационна система /ГИС/ за предвиждане и регулиране на рисковете в земеделското производство в Добруджа, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, доц. д-р Иван Киряков. Проектът се финансира с 1,3 милиона евро по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България - 2007-2013 година. Българските селекционери си партнират в инициативата с Института по растителна защита в Букурещ, Асоциацията на зърнопроизводителите в Констанца, Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, уточни Киряков.

Целта на проекта е да се предвидят и регулират рисковете за земеделието в Северна и Южна Добруджа. Чрез реализирането на ГИС всеки фермер ще може да направи проверка и да получи информация за плевели, неприятели, сортове, температури в определена точка от трансграничния район. Картата на рисковете ще очертае още климатичните условия в трансграничния регион, състоянието на чернозема, запасите от азот, калий и други елементи в почвата, основните полски култури и други.

В Добричка област информацията ще бъде систематизирана в 46 географски точки. Те са разпределени сравнително равномерно по общини – по 7-8 точки във всяка община. В тези точки ще се правят препоръки за риска. Всеки селскостопански производител, чиито земи са в радиус до десетина километра от дадена географска точка, ще може да ползва конкретни препоръки при отглеждането на пшеница и слънчоглед. Румънските партньори анализират и рисковете за царевица.

Най-големите рискове за земеделието в Добричко от метеорологична гледна точка са суховеите през лятото, през периода на вегетация на посевите, засушаването през летния период и безснежните зими, коментира доц. д-р Киряков. От биологична гледна точка,  По думите му като все по-голям проблем се очертава и отглеждането основно само на четири култури в региона – рисковете са свързани с болестите и неприятелите, недоброто стопанисване на земята, както и малкото култури, които се сеят – пшеница, слънчоглед, рапица и царевица, което е предпоставка да не се спазва сеитбооборотът. Освен това често фермерите, особено по-дребните, спестяват фосфора и прекаляват с азота, защото си мислят, че като увеличат добива, ще подобрят и качеството, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт.

ГИС за рисковете в земеделието в трансграничния регион трябва да бъде готова до есента на 2012 година. НДТ

 


Сходни връзки

АНАЛИЗИРАТ РИСКОВЕТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди