изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:23 EET
ДАЛИ НЕ ЗНАЕХМЕ?: Либийски бунтовници убили десетки наемници на Кадафи    
По светаБунтовниците в Либия също са извършвали убийства и зверства, които в някои случаи представляват военни престъпления, заявиха от правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Хърватски вестник пък съобщи за избити десетки наемници на Муамар Кадафи. В доклад от 122 страници се посочват смущаващи примери за нарушения, извършени от режима на бившия либийски лидер, но в същото време се отбелязва, че Преходният национален съвет (ПНС) очевидно няма намерение да държи бунтовниците отговорни за нарушения на човешките права, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"ПНС е изправен пред тежката задача да контролира бойците от опозицията и групите за самоотбрана, отговорни за сериозни нарушения - те са отвличали, задържали произволно и убивали бивши членове на силите за сигурност, лица, заподозрени, че са бойци на Кадафи, пленени войници и чужденци, погрешно обвинени, че са наемници, сражавали се на страната на режима", заявяват от "Амнести интернешънъл". 

В доклада се дават примери за линчуване на чернокожи африканци, обвинени, че са наемници на Кадафи, както и за убийства и изтезания на пленени либийски войници.
От правозащитната организация призоваха ПНС да разследва всички жестокости и да се пребори с ксенофобията и расизма.

Междувременно хърватското издание "Вечерни лист" съобщи, че 85 души са били ликвидирани по бързата процедура в сградата на държавното застраховане в Мисурата.
"Бяха екзекутирани 12 сърби, 9 хървати, 11 украинци и 10 колумбийци", съобщава кореспондентът на изданието Хасан Хайдар Дижаб от мястото на екзекуцията.

„Те са били осъдени на място. Куршум в челото и това е”, заявил Абделазис Мадини, боец от опозицията, предаде "Фокус. По думите му ставало дума за хладнокръвни убийци. Според него имало наемници и в Триполи и други градове, но тези, които са били арестувани от бунтовниците са били прехвърлени в затвора в Бенгази, но имало още много на свобода.

„Стреляха по нас с минохвъргачи, с катюши, снаряди. Биеха ни по суша и по море. НАТО пристигна в последния момент. Ако не бяха дошли, щеше да има геноцид. Наемниците на Кадафи убиха всички хора в предградията, убиваха всичко, което диша. В Мисурата убиваха мъже, жени, деца, възрастни хора. След като НАТО им унищожи оръжието, можехме да тръгнем в контраофанзива”, оправда екзекуциите на наемници бунтовникът.

В същото време сръбската преса цитира един от ръководителите на бунтовниците в Мисурата Абделазиз Мадини, който заявява, че са екзекутирали 12 сръбски наемници, които са се борили на страната на бившия либийски диктатор. Убитите вече сърби са пристигнали по време на режима от различни държави в Либия, привлечени от доброто заплащане. Става въпрос за наемници, които навремето са се сражавали на страната на Република Сръбска, в Хърватия или в други конфликти по света.
От сръбското министерство на външните работи съобщиха, че на този етап нямат официална информация за случая и правят проверка.  dir.bg

 


Сходни връзки

ДАЛИ НЕ ЗНАЕХМЕ?: Либийски бунтовници убили десетки наемници на Кадафи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди