изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:26 EEST
НАСА показа наследника на совалката    
По света НАСА представи новия си проект за гигантска ракета, завръщаща се към стария тип с течно гориво, с която бяха изпратени хора на Луната, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Шефът на НАСА Чарлз Болдън огласи характеристиките на новите ракети в рамките на дългоотлагания проект "Space Launch System" (SLS) на стойност 35 милиарда долара.

"Новата програма ще осигури нови, добре платени работни места в САЩ и ще утвърди американското лидерство в изследването на космоса, източник на вдъхновение на милиони хора по света", заяви Болдън.

Новият тип ракети - по размер, гориво и надеждност, много повече ще се доближава до серията "Аполо" отколкото до наскоро излезлите от употреба совалки. НАСА ще произвежда по една ракета годишно в продължение на 15 години. Производството може да се увеличи в периода 2020-2030 година.

Първият тест на новите супер гиганти без астронавти на борда трябва да се осъществи през 2017 година. Най-ранните пилотирани полети се очакват през 2021, а с астронавти на борда до близък астероид - през 2025 година. След тази дата НАСА възнамерява да осъществи полет до Марс, като отначало няма да има кацане на Червената планета. То е предвидено за 30-те години на този век.

Новите ракети с течно гориво ще могат да изведат от 77 до 110 тона полезен товар в космоса. По-нататък се предвижда да бъде увеличена тяхната товароподемност до 145-165 тона. За сравнение, ракетата-носител "Сатурн", която изпрати хора до Луната, имаше полезен товар от 130 тона, припомня АП.



 


Сходни връзки

НАСА показа наследника на совалката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди