изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:57 EEST
Проф. Минеков: Музеят на соц. изкуството е безобразие    
Култура Министър-председателят Бойко Борисов ще открие Музея на социалистическото изкуство в София. Официалното събитие, на което ще присъстват вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ще се състои на 19 септември. Музеят на социалистическото изкуство ще бъде филиал на Националната художествена галерия и ще събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 година.

Музеят се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м., където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв. м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика. Към музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.

Сградата е нов дом и на няколко структури на Министерство на културата: Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Националния институт за недвижимо културно наследство, "Реставрация" ЕАД, Регионалния център за опазване нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, депа на Националната художествена галерия.

По-рано днес професор Велислав Минеков коментира в интервю за БГНЕС, че за него този музей е "откровено безобразие".
Професор Велислав Минеков е завършил скулптура през 1986 г.  в Художествената академия, в която сега е преподавател, в специалността "Метал". Специализирал металодизайн в Хамбург при проф. Юрген Бирт. Той е син на известния скулптор в областта на монументалната пластика Величко Минеков. Автор е на много изложби не само у нас, но и в чужбина. Член УС на Съюза на художниците в България, почетен член - Европейски център за скулптура и реставрация в камък, Wunsiedel – Германия, член на Съюза на професионалните художници BBK, Германия.

Според Минеков музеят, който предстои да бъде открит в понеделник, всъщност започнал с идеята да бъде музей на тоталитарното изкуство. "Музей на тоталитарното изкуство и след като нещата явно се запътиха към един чудовищен скандал, много набързо – точно преди месец приблизително – нещата се прехвърлиха със заглавие "социалистическо изкуство", припомни той.

"Кому е нужно това нещо? Ние сме зарити в България от социалистическо изкуство – във всяка една голяма градска, провинциална галерия 90% от сбирката е социалистическо изкуство. Може би повече от 80% от сбирката на Националната художествена галерия е пак социалистическо изкуство. Защо трябва едни неща да бъдат преместени в този странен, страничен склад?", пита професорът.

Според него отговорът на този въпрос е "за да може автори, които са достойни по този начин да бъдат лишени от биография и от правилното място. Защото това са в огромната си част работи, които са притежание на Националната галерия и се местят в един изключително обиден паноптикум. Срещу няколко маргинални работи се подреждат работи на истински творци и се подреждат под знаменателя "социализъм", "комунизъм" и "тоталитаризъм", което е основата на безобразието. По този начин се унищожават хора, личности и биографии", категоричен е Велислав Минеков. http://sofia.dir.bg

 


Сходни връзки

Проф. Минеков: Музеят на соц. изкуството е безобразие | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Проф. Минеков: Музеят на соц. изкуството е безобразие
Автор: Anonymous да 2011-09-19 @ 08:37 EEST

Тази сутрин Симеон Дянков каза, че на комунизмът мястото е в музея. Как да поставим в музея на Дяков цял един Китай - Китайска народна република, която не само се управлява от Китайската комунистическа партия, но скоро ще остави и икономиката на САЩ след себе си, да не говорим, че Китай е най-големият кредиторо на САЩ. Представяте ли си съизмерения - Китай и Симеон Дянков?

 

Проф. Минеков: Музеят на соц. изкуството е безобразие
Автор: Anonymous да 2011-09-19 @ 09:15 EEST

Професора сигурно е станал професор по времето на комунизма и го е възхвалявал,да му се отнеме титлата! 

Проф. Минеков: Музеят на соц. изкуството е безобразие
Автор: Anonymous да 2011-09-19 @ 09:46 EEST
Тогава на паметника на Червената армия ли ще полат венци добричлии на 25 септември?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди