изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:10 EEST
ЕС: Турция да се въздържа    
Европейски съюз

Призоваваме Турция да се въздържа от всякакви позиции и действия, които водят до допълнително разделение по въпроса с Кипър, заяви на пресконференция в Брюксел Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външните отношения Катрин Аштън.



Това стана, след като Турция обяви, че ще блокира контактите си с ЕС, ако Кипър поеме председателството на Общността през втората половина на следващата година, както е планирано.

Не е моментът за спекулации, подкрепяме усилията за намиране на трайно решение на проблема, добави Кочиянчич. Всички страни трябва да се въздържат и да допринасят за намирането на решение, допълни тя.
Междувременно Турция призова днес кипърското гръцко правителство незабавно да спре проучвателната дейност за наличие на газ с базираната в Тексас компания "Нобъл Енерджи" и заяви, че турски кораби от военния флот може да ескортират турски енергийни проучвателни съдове в Средиземно море, предаде Ройтерс.

Турция ще реагира незабавно, ако Република Кипър започне сондажи за нефт и газ в Средиземно море, заяви днес турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от агенция АФП.

"Ако гръцката страна спазва плановете, които оповести, за започване на сондажи, ние също ще започнем проучвания", подчерта министърът пред журналисти.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви в събота, че плановете на Кипър да започне сондажи са се превърнали в "провокация" и ако те продължат, Турция ще обмисли възможността да проведе собствено крайбрежно проучване заедно със Северен Кипър.

Според плановете на 22 септември американската фирма "Нобъл енерджи" започва проучвания за газ в участък с площ 1250 квадратни мили, граничещ с израелските териториални води, в който са открити големи находища на газ под морското дъно.

Газ ще се търси в района на "терен 12" от изключителната икономическата зона на острова, където се предполага, че има големи количества синьо гориво. Сондажите ще продължат четири месеца.

Президентът на Кипър Димитрис Христофиас пък заяви, че Анкара трябва да насочи усилията си за уреждане на кипърския въпрос, а не да нарушава спокойствието в Източното Средиземноморие.

Кипърският лидер подчерта, че Турция няма право нито да протестира, нито да заплашва Кипър във връзка с плановете за разработване на природни ресурси в шелфа в рамките на своята изключителна икономическа зона.

Христофиас отбеляза, че редица водещи световни държави, а също и ЕС, потвърдиха суверенното право на Кипър за разработване и използване на неговите природни ресурси.

Призоваваме Турция да работи за намиране на решение на кипърския проблем, а не да създава напрежение в региона, заяви Христофиас. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

ЕС: Турция да се въздържа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди