изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:02 EET
”Алма Тур” спира работа, връщат българските й туристи    
ТуризъмВсички дружества от групата на „Алма Тур” са в процедура по несъстоятелност от днес, предаде БНР. Според текст, появил се вместо сайта на компанията, обаче тя спира да работи временно.В съобщението на туроператора, адресирано до "клиенти, партньори и колеги", се казва, че от 21 септември "поради временни финансови затруднения, временно преустановява приема на нови резервации". За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по-късно.

Туроператорът апелира всеки заинтересован да се обръща към Комисията за защита на потребителите във връзка с възстановяването на суми от туристическа застраховка.

Фирмата стана известна с блокираните руски туристи по българското Черноморие. Кризата с тях започна на 9-ти септември, когато бяха отменени два полета на "България Ер" с туристи на "Алма Тур" за Москва и Санкт Петербург. Причината бе неуредени сметки между двете компании на стойност 7 млн. лева. През следващите няколко дни националният авиопревозвач отмени всички останали полети за туристи на "Алма Тур". Стотици руски туристи се оказаха блокирани на летищата във Варна и Бургас. Освен руски туристи в България има и български туристи на "Алма Тур" в Гърция и Турция, които очакват да се приберат.

Всички български граждани, които са заминали чрез „Алма Тур” и се намират в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота. Това каза на пресконференция зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде "Фокус".
Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили.
Има около 6 планирани полета за тази седмица. Три – на 22 септември за дестинациите за Санторини, Дубровник и Барселона от София. Следващите са на 24 септември – по редовните чартърни програми – Анталия от София, Анталия от Варна и до Крит от София. Договорите са тристранни – между "Алма Тур", „Астрал Холидейз” и „България Ер”, а други вече са променени и са направени двустранни – само между „Астрал Холидейз” и „България Ер”.

183 клиенти на „Алма Тур” ще бъдат извозени в събота до България. 55 българи се намират в Крит, а 128 – в Анталия. Не мога да скрия разочарованието си от търговското поведение на „Алма Тур”, каза Александър Масларски – и. д. председател на Комисията за защита на потребителите.
По думите му туроператорът е знаел за финансовите си задължения, но въпреки това е продължавал да продава своя продукт.
Днес на извънредно събрание в КЗП ще се възложи проверка, поради съмнения за нелоялна търговска практика. Въз основа на това решение, ще издам заповед, с която да се забрани тази нелоялна търговска практика.
Ще забраня на „Алма Тур” да предлага туристически продукт, докато има финансови затруднения. Това представлява една нечестна търговска практика. Заблуждението от „Алма Тур” продължи и днес”, коментира Масларски.

Христо Галвачев от "Астрал Холидейз", посочи, че най-важно е как ще се приберат българските граждани в чужбина. "Алма Тур" се задължава да информира за всички клиенти, които се намират зад граница. Имаме отказ от тях да си изпълнят финансовите ангажименти, допълни той.

Според закона, след процедура по несъстоятелност, основният дял от фирмите на "Алма тур" ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството, в случая - Централна кооперативна банка. В тази банка „Алма Тур” АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 милиона лева. Сред активите на „Алма Тур” са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

Сред кредиторите на дружеството са и други компании, собственост на групировката ТИМ - ЗД „Армеец" и „България Ер", при която е заложен самият длъжник "Алма Тур Флай". http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

”Алма Тур” спира работа, връщат българските й туристи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди