изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:07 EEST
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари    
Европейски съюзEвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението. Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г. "Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.

http://www.dnes.bg/

Спокоен съм за Шенген, всички в Европа знаят, че сме готови на 100%

Спокоен съм за утрешната среща, заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в четвъртък и петък.

Въпреки официалната позиция на Холандия и Финландия, че не приемат членството на България и Румъния в Шенгенското пространство и ще наложат вето, българският премиер е оптимист.

"Ако бях направил коалиция с "Атака" със сигурност щях да спечеля гласовете на националистите в европейските партии за членството ни в Шенген", заяви Борисов, цитиран от БНР.

"България е изпълнила на 100 % критериите, които ЕС е поставил за влизането ни в Шенген", каза още премиерът.

"Ограничил съм всички изказвания на моите министри до утрешната среща. Цяла Европа знае, че България е на 100 % готова за Шенген", заяви Борисов, цитиран от Фокус.

Бойко Борисов направи това успокояващо изявление, след като откри реконструирана пътна отсечка от третокласен път за селата Старо Железаре, Паничери, Старосел, Красново.

По-късно от град Раковски премиерът обясни, че полският министър-председател "Доналд Туск с голямо сърце и душа се бори за България и Румъния, защото това би било прецедент за Европа". От новината става ясно, че по-рано той е разговарял с Туск по телефона.

В Раковски премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха нов детски полигон за обучение по безопасност на движението.

http://www.mediapool.bg

Борисов: Ако продължавате да ме дразните, ще подпишем на инат

Германия ни оставя извън Шенген и по въздух, и море

„Ню Йорк таймс”: Нов консерватизъм в Европа спъва България и Румъния

Пристанището на Лукойл - руски анклав в Европа и препятствие за Шенген?

Въведен е безвизов режим за българи

ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВА НАЦИОНАЛНАТА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ,,АЗ СЪМ ЗА ШЕНГЕН’’

БСП обмисля вот на недоверие за сигурността и МВР

КЪДЕТО ВЛЕЗЕМ, ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА

 


Сходни връзки

ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди