изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:23 EEST
Финландия ще преразгледа решението си за Шенген през 2012 година    
Европейски съюзЛаура Или-Вакури, генерален директор на отдел "Международна дейност" към финландското министерство на вътрешните работи, съобщи, че Финландия няма да преразгледа решението си за присъединяването на България и Румъния към Шенген по-рано от началото на следващата година, предаде БНР.  На въпрос защо Финландия не се съгласи на компромиса, предложен от Франция и Германия за приемане на България и Румъния в Шенген на два етапа, Лаура Или-Вакури заяви: "Мисля, че нещата трябва да бъдат такива, че страните да са готови да се присъединят към Шенген изцяло. Не харесваме идеята да се правят хитрости по въпроса."

Междувременно посолството на Финландия у нас рзпространи текста на изказването на финландския вътрешен министър Пейви Расанен от вчерашното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, който се проведе вчера.

"Според Финландия все още е твърде рано да се вземе решение за присъединяването на тези две страни към Шенгенското пространство", заяви министърът на вътрешните работи Пейви Расанен по време на заседанието. "Дори и да не са част от Шенген, гражданите на България и Румъния могат да пътуват в Европа, съгласно принципа за свободно движение", допълни Расанен. "България и Румъния положиха много усилия, за да станат част от Шенгенската зона. Ситуацията в тези страни обаче трябва да се оцени цялостно", каза Расанен. Преди да се вземе решение за присъединяване Финландия би искала да види, че България и Румъния са постигнали по-голям напредък в борбата с корупцията и подобряване на съдебната система. "И двете страни имат да наваксват в тези две области", подчерта Расанен.

Позицията на Финландия е, че „не е достатъчно само да обещаеш, но и да спазваш правилата. Наличието на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата. Напредъкът в противодействието на корупцията и подобряване на съдебната система ще засили взаимното доверие между държавите в Шенгенското пространство. Взаимното доверие е от ключово значение в системата на Шенген". Финландия не подкрепя компромисното предложение за поетапно присъединяване, при което първоначално ще бъдат премахнати въздушните и морски граници, а след това и сухопътните до края на годината. "Страните трябва да имат пълна готовност да станат част от Шенгенското пространство, когато започне премахването на вътрешните граници", заяви Расанен.

Комисията направи предложение за законодателни промени в управлението на Шенгенското пространство. Според Финландия е важно реформите за укрепване и подобряване на шенгенската система да продължат. "Развиване на законодателната рамка е част от цялостната шенгенска система", подчерта Расанен. Финландия се ангажира редовно да оценява готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. Според министър Расанен такава оценка може да бъде направена отново в началото на 2012 г. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Финландия ще преразгледа решението си за Шенген през 2012 година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди