изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:11 EEST
ОТКРИХА МЕМОРИАЛ "ВОЕННОМОРСКА СЛАВА НА РУСИЯ"    
НовиниВицепредизент, посланик и кмет прерязаха лентата на завършения архитектурно-мемориален комплекс

Архитектурно – мемориален комплекс "Военноморска слава на Русия", посветен на адмирал Ушаков и Руския черноморски флот, бе открит на нос Калиакра. Церемонията започна с благодарствен молебен, отслужен от представители на българската и руска православни църкви - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Епископ Тирасполски и Дуббосарски Савва. Лентата прерязаха вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин, посланикът на Русия в България Юрий Исаков, Олег Атьков - вицепрезидент на Руските железници, Герой на Съветския съюз, летец космонавт и кметът на Каварна Цонко Цонев.
Арката с 18 камбани с имената на корабите, с които се е сражавал Ушаков, е издигната по инициатива на Форум „България - Русия“, посолството на Русия и община Каварна по случай 220-ата годишнина от победата му над османския флот. Тя допълва паметника на адмирал Ушаков, издигнат през 2006 г. и завършва комплекса, оформяйки го като пантеон на победителите.
По-рано през деня в Исторически музей - Каварна бе открита изложба от копия и реплики на икони от Русия, България, Грузия и Сърбия на тема “Светци воини на Православието. От Св. княз Владимир до Св. адмирал Ушаков”. В рамките на откриването на изложбата, която представя реплики на едни от най-прочутите икони в православния свят на светци войни вицепрезидентът генерал Ангел Марин разказа притча за архангел Михаил, като накрая не пропусна да отбележи, че той самият се казва Ангел.
Събитията бяха част от програмата на Първия Българо - Руски обществен форум "Духовни коридори: България – Русия - Европейски съюз - 2011", благословен от патриарсите на българската и руска православни църкви. Форумът премина под  патронажа на вицепрезидента на България ген. Ангел Марин и вицепрезидента на Руските железници Олег Атьков.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА МЕМОРИАЛ "ВОЕННОМОРСКА СЛАВА НА РУСИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди