изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:54 EEST
Цар Киро поминувал в данъчен рай    
Новини

Цар Киро и фамилията му не са имали навика да плащат данъци. Това научи “Труд” от свои източници. Единствено синът му - принц Иван, вече покойник, е декларирал доходи от селскостопанска дейност. Те обаче били необлагаеми. През миналата година от централата на Националната агенция за приходите в София поискали пловдивската дирекция да започне проверка на Цар Киро и съпругата му Костадинка заради очевидно скъпото им имущество. От Пловдив обаче преценили, че няма нужда да се прави ревизия. Затова сега в пловдивската НАП започват дисциплинарни производства и вероятно ще има чистка сред местните данъчни, научи още “Труд”.



От понеделник са разпоредени проверки на 13 души, роднини на Кирил Рашков, както и на 6 фирми, свързани с фамилията му. Проверките ще се водят от софийските, а не от пловдивските данъчни, за да няма съмнение за чадър над Рашкови, заявиха магистрати.

Антиромски протести и екцеси имаше и в понеделник в няколко големи градове на страната. 19 бяха арестувани след побой над роми във Варна. В Горна Оряховица опожариха автомобил на свои мургави съграждани. В Търново рокери вдигнаха на протестно шествие лозунга: “Стоп на циганските набези!” Цар Киро бе заклеймен на митинги в Перник и Благоевград.

Данъчни пред уволнение заради чадър над Цар Киро

Висши данъчни служители от Пловдив може да бъдат уволнени заради спрени проверки срещу Цар Киро и съпругата му Костадинка. Това научи "Труд" от свои източници.

През миналата година от София било наредено двамата да бъдат проверени заради скъпо струващото им имущество. Проверки на имущество за над 500 000 лв. се правят заедно с прокуратурата. От пловдивдската дирекция тогава преценили, че няма нужда да се прави ревизия. Формалното основание било, че имотите на Кирил Рашков и родата му са придобити през 90-те години на миналия век и попадат извън данъчната давност.

Според експерти обаче е имало достатъчно основания данъчните да се заровят в доходите на семейство Рашкови. Заради спрените проверки сега започват дисциплинарни производства срещу данъчни от Пловдив.

От понеделник са започнали 19 данъчни проверки, които се водят от централното звено на Националната агенция за приходите в София, научи още "Труд". 13 от тях са срещу физически лица, които са в роднинска връзка с Цар Киро, а 6 - срещу фирми на фамилията, които досега не са били проверявани. Ако се установят данни за престъпление, те ще бъдат предадени на прокуратурата.

Неофициално се твърди, че Цар Киро не е имал навика да плаща данъци или да декларира доходи. Доходи от селскостопанска дейност е декларирал синът на Рашков - Иван, който вече е покойник. Парите обаче са за минали години, когато този вид доходи не се облагаха.

В началото на ноември 2009 г. Агенция "Митници" блокира работата на спиртоварна на фирма "Евро стандарт" ЕООД в село Катуница. Собственик на дружеството е синът на Цар Киро - Ангел. Митничарите установиха, че цехът е дестилирал алкохол, без да има лиценз за това. Беше обявено, че нелегалната спиртоварна ощетила бюджета с над 500 000 лева.

След акцията митниците са съставили два акта на "Евро стандарт" ЕООД, които са потвърдени от съда, показа проверка на "Труд". Единият е за имуществена санкция от 3492 лв., а другият - за отнемане на дестилационната колона в полза на държавата.

"Евро стандарт" ЕООД все още не е платила санкцията, съобщиха от Агенция "Митници".

Президентът: Възмутен съм от провокациите на Рашков

"Провокативните изказвания на Кирил Рашков предизвикат възмущение. Ако той продължи с тях, трябва да е наясно, че ще срещне твърдия и категоричен отпор на институциите. По селата хората от различни етнически общности и религии живеят по съседски и няма проблеми. Така е и в Катуница. Там етническо напрежение няма, проблемът е персонален с фамилията Рашкови. Ако има лидери, които се опитват от този проблем да извлекат политически дивиденти, трябва да получат отпор от институциите и обществото. И най-добрият отпор е след един месец по време на гласуването на изборите."

Премиерът: Аз нямаше да допусна да палят!

"На колегите от полицията в прав текст още първия ден, а и вече очи в очи им казах, че не може да има горящи сгради и да са си свършили работата. Ако аз бях на тяхно място, щях да отцепя по-рано квартала и нямаше да допусна да се палят къщи. Още преди 10 дни, а не от днес, е започнала проверка срещу 20 души, между които е и Кирил Рашков. Убеден съм, че ако прокуратурата заедно с данъчните успее да събере достатъчно доказателства и се повдигнат обвинения, хората ще се успокоят и ще разберат, че Кирил Рашков не е недосегаем."

В Катуница Първанов и Борисов заедно успокояват страстите

В нарочна демонстрация на единство президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов посетиха пловдивското село Катуница, откъдето се надигна тия дни антиромската вълна в България.

В местната църква те запалиха свещи в памет на загиналите две момчета и на излизане от храма бяха посрещнати от местните хора с ръкопляскания на фона на траурния звън от камбаните.

"Целта на нашето посещение бе да се получи информация от първоизточника, защото има много информация и дезинформация. Второ, защото държахме да дадем ясен знак за българското общество, че институциите са единни в стремежа да не се допусне разрастване на етническото и религиозното напрежение. Институциите ще бъдат единни и достатъчно твърди в отпора на подобни радикални и екстремистки настроения. Протестите от неделя носят етнически елемент, чуват се лозунги, които звучат доста крайно, и това не може да не ни безпокои. В никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа, макар че очевидно зреят и такива настроения. Мисля, че това, което се случи, идва да покаже, че когато полицията е на поста си и изпълни своите ангажименти, двете групи не просто се раздалечават, но и се стига до успокояване на напрежението, което се надявам да е трайно", каза Георги Първанов.

"С призиви като "Турците навън и циганите на сапун!" ще станем най-изолираната държава в обединена Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов. - Има политически партии, на които в това им е силата, но нищо добро не ги очаква, ако допуснем, че спечелят изборите. Още на секундата ще им бъде напомнено. А освен това ще поставят държавата ни в изолация, каквато дори не можем да си представим. Тогава няма да има такава изолирана държава като нашата! Дори двама опоненти, каквито сме с президента Георги Първанов, в случая сме на едно и също мнение като институции, че това не бива да се допуска", заяви Борисов.

"Г-н президент, етнически проблем в Катуница няма. Проблемът е Кирил Рашков! В селото има и други ромски къщи, но нито една от тях не е засегната", говореха един през друг около 200 души на площада, обградили Първанов. Пред храма Бойко Борисов прегърна през рамо и разговаря 5 минути само с бащата на убития Ангел Петров - Атанас.

И прокуратурата започва проверка

И прокуратурата започва проверка на необяснимото богатство на семейство Рашкови. В началото на септември съвместно с Националната агенция за приходите е разработена методика за проверка на доходите и имуществото на определен кръг лица, сред които и фамилията на Кирил Рашков, съобщиха от обвинението.

След приключване на финансовите ревизии, резултатите ще бъдат докладвани на съответната прокуратура, пише в съобщението. Заради съмненията за държавни протекции на инспектората на Върховната касационна прокуратура е разпоредена проверка на преписките, свързани с Цар Киро.

Скандалната фамилия се шири в пет палата

Фамилията на ромския монарх Кирил Рашков се е разположила в пет къщи като палати в село Катуница. Застроената площ на разкошните им домове е средно между 300 и 600 кв. метра, а дворът на покойния син Иван е около декар и половина.

Цар Киро се заселил в Катуница през 1959 г. Три от къщите си той издигнал на една и съща улица. В тях живеят дъщеря му Събка, синът Ангел и внуците.

Хората разказват, че родата наброявала около петдесетина души. Според тях Цар Киро най-много обичал да излиза на терасите на домовете си и да свири там на акордеон.

През 2001 г. Кирил Рашков купил от частен собственик девет декара земя в местността Конарски кории. На това място вдигнал лятна хасиенда на два етажа - само за гости. Постепенно обаче оградил още 74 дка общинска земя - широколистна гора от тополи и разкошна ливада, разпростряла се до река Чая. Там направил зоопарк - с различни животни, между които камила и щраус. Още преди години обаче щраусът и камилата избягали. След размириците в събота и палежа на хасиендата били откраднати две от прасетата му.

Бившата кметица на Катуница София Христева се опитала да спаси общинските земи. Спорът й с Кирил Рашков бил драматичен. Тя изпратила сигнали до полицията и прокуратурата, настоявала да бъдат съборени оградите покрай общинските земи, за да може хората да стигат до нивите си. След години спорове кметицата надвила и оградата била съборена.

"Ние не сме пречили на Рашков да си купи място, но когато тръгна да загражда и гората, трябваше да се намесим. Години наред водих битка с него. Не се страхувах тогава, не се страхувам и сега, казва Христева. Тя добавя: - В Катуница няма етнически проблеми, няма противопоставяме между българи и роми. Но парите на Кирил Рашков объркаха живота в селото."

Христева каза, че добре познава внуците на Кирил Рашков. "Той трябва да ги възпитава не в култ към парите, а в уважение към хората", смята жената. Тя не се побоя в понеделник да изрази мнението си и пред "Труд", и пред ТВ7. Според нея заради извънредната ситуация в селото трябва да се свика сесия на общинския съвет.

Христова си спомни, че за няколко скандални случая, свързани с фамилия Рашков, се говорело с недомлъвки от години. Например през 2001 г. така наречената Царица Костадинка, съпругата на Кирил Рашков, зашлевила шамар на учителка. Причината била спор между внук на Киро и българче, в който Костадинка се намесила, като започнала да души чуждото дете. Дежурната учителка се опитала да потуши скандала, но отнесла шамар. Имало съдебно дело после, но Костадинка се отървала от отговорност, като представила свидетелство, че е психично болна.

Сидеров иска да се стреля на месо

Стрелбата с лично оръжие при защита на собственост да бъде разрешена, без да се носи отговорност. Това поиска лидерът на "Атака" и кандидат за президент Волен Сидеров от премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Исканията му са по повод събитията в Катуница. В 11 ч Сидеров, депутатите му и двайсетина симпатизанти щурмуваха сградата на президентството. Въпреки че по това време Първанов беше на посещение в Катуница и Пловдив, атакистите шумно настояваха да се срещнат лично с него. Сидеров дори си позволи да тропа с връзка ключове по парадната врата на "Дондуков" 2. Охраняващите сградата около 20 полицаи не позволиха да се стигне до ексцеси и след 40 минути вдигане на шум Сидеров и делегатите му бяха приети от главния секретар на президента Красимир Стоянов.

От Първанов лидерът на "Атака" поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. След това националистите се запътиха към Министерския съвет, където настояха да се срещнат с премиера, за когото също знаеха, че е в Катуница. Прие ги шефката на кабинета Румяна Бъчварова. Сидеров поиска да се свика извънредно заседание на парламента, на което да бъдат приети въпросната поправка в НК, закон за създаване на доброволни отряди, строги мерки за адресна регистраци и разтуряне на гетата. Депутатът настоя и за въвеждане на смъртна присъда и заплаши да протестира, докато исканията му не бъдат приети.

Георги АНГЕЛОВ

Спецщаб ще пази от метежи в Пловдивско

Сформиран е специален щаб, който ще следи взривоопасната ситуация в Пловдив и Катуница, ще координира и сигурността в региона. Това съобщи Александър Долев, и. д. кмет на града под тепетата. В спецщаба влизат представители на местната власт, "Общинска полиция", "Общинска охрана", ДАНС и МВР.

"Обстановката започва да се нормализира. Въпреки това полицейски патрули ще има по всички ключови точки на града, докато е нужно", заяви Долев.

Спецщабът бил създаден в присъствието на президента Георги Първанов.

В понеделник Долев проведе работна среща и с лидерите на четирите етнически квартала в Пловдив. Президентът също се срещна с тях в пловдивския квартал "Столипиново". Той ги увери, че държавните институции вземат "всички необходими мерки за намаляване на етническото напрежение". Той пристигна в квартала директно от село Катуница, където разговаря с хората и изказа съболезнованията си на роднините и близките на загиналите Ангел Петров и Павел Толев. На срещата си с него жителите на "Столипиново" не скриха страховете си. Те споделиха, че очакват нападения и саморазправи от страна на крайнодесни и екстремистки групировки.

"Ние нямаме нищо общо с клана Рашкови и също желаем справелдливост и етнически мир", декларираха единодушно етническите лидери.

"Ще призова всички партии да използват по време на предизборните си кампании девиза "Да запазим етническия мир в България", отвърна Първанов.

400 чистачки не работят от страх

Повече от 400 служители на общинско предприятие "Чистота" не се явиха на работа в понеделник под страх от евентуални нападения над тях заради ескалиралото напрежение.

Повечето от работещите в "Чистота" са жени от "Столипиново", Аджисан махала и Шекер махала. "На смяна тази сутрин се явиха под 100 души от назначените на щат 460 работнички", съобщи управителят на общинската фирма Радослав Кошински. За разлика от ръчното метене на улиците при извозването на контейнерите със смет и машинното почистване на града проблем няма, тъй като на работа се явили всичките 150 души. Роми се обаждали на преките си отговорници в ОП "Чистота" и им заявявали, че се страхуват от погроми срещу тях и семействата им и затова отказват да ходят на работа.

Родителите на децата от Аджисан махала пък обявиха, че поне една седмица няма да пускат децата си в смесените училища, в които учат, също от страх да не бъдат малтретирани.

"Досега сме живели в мир, не искаме проблеми, но не можем да стоим безразлични към това, което се случва, и сме нащрек", обясняват в Аджисан махала. През нощта срещу понеделник и през деня обстановката бе спокойна. На две места в махалата цялата нощ имаше група от по стотина души, които дежуряха за спокойствието на останалите. Постоянно в двата квартала има и полицейско присъствие, както и на входовете и изходите на останалите махали в Пловдив.

Междувременно клубът на ДПС на ул. "Правда" в "Столипиново" бе подпален за втори път в неделя призори. Постройката бе опожарена и през лятото. "Не приемаме подобни действия. Фактът, че е опожарен партиен офис на ДПС, показва, че е в ход план за използването на етническата карта в изборите за президент и местна власт", обявиха в специална декларация от ДПС.

Три ромки пък били нападнати от скинари в неделя към 21 ч в Стара Загора. Жените, които работели в сметосъбиращата фирма, се прибирали към ромския квартал. Изведнъж били нападнати от група младежи с бръснати глави. След мелето 54-годишна жена е настанена в болница с рани по главата.

Полицаи издирват нападателите.

Бащата на убития Ангел: Внукът на Рашков размахваше сабя

"Ангел си отиде, защото се опита да ме защити. Нямахме сигурност, часове наред живеехме с мисълта, че нещо ще се случи заради заплахите и заканите за живота ни, стана най-лошото." Това са думите на Веселин Христев, чичо на Ангел Петров, който бе смазан от микробус с роми в Катуница.

Четири дни след трагедията пъзелът за последните часове на момчето започва да се подрежда. Според Веселин, който е син на бившата кметица София Христева, в петък сутринта Кирил Рашков и още двама души с черен джип отишли пред къщата му. "Слезе и заплаши, че ще убие мен и майка ми. Закани се да извадят моите очи и на жена ми. Не подцених случая, обадих се на дежурните в полицията, които ни посъветваха да подадем сигнал в районното в Асеновград. Оттам пък ме посъветваха да идем в понеделник, защото идвали почивни дни. Не спрях дотук, потърсих кварталния отговорник. Той ме повика в магазин да говорим", разказва Веселин. Така той пуснал жалба. По-късно униформени дошли и му обяснили, че Цар Киро не е пуснал оплакване. Веселин поискал защита, но не получил утвърдителен отговор, че ще я получи.

Към 19,30 ч в петък му позвънил бащата на Ангел - Атанас, който му казал, че край къщата обикалят автомобили на Рашкови. "Бяха повече от 10 коли, а след малко от тях изскочиха хора с ножове. От едната се показа внукът на Рашков - Кирчо,който заяви: "Гяури, сега ще ви изрежа главите", обяснява Веселин. "Видях Кирчо да размахва сабя. Изведнъж потеглиха бързо и пометоха сина ми, хванах се за вратата, но не успях да спра шофьора", каза Атанас. Веселин смята, че били дошли с него да се саморазправят, но Ангел помагал и станал жертва.

Шофьорът на микробуса - Симеон Йосифов (55 г.), като разбрал какво е направил, избягал в Туриця, но после сам се върнал. В ареста са и Георги Йорданов и Спас Христов, които блъснаха с бус и автомобил трима полицаи и двама младежи при безредиците пред дома на Рашков.

МВР шефът Цветан Цветанов: Ако МВР действаше крайно, щеше да има още погребения

"Ако полицията беше предприела крайни действия в Катуница, ако хората бяха изтласкани тотално, щеше да стане много сериозно, днес щеше да има и други погребения." Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира в Котел погрома върху имотите на Цар Киро в Катуница и отправените към органите на реда обвинения, че са бездействали. "Това е един изцяло криминален инцидент. През последните двайсет години държавата е създала усещане, че липсва справедливост, липсва наказателна и правораздавателна политика", посочи Цветанов. И уточни, че за да се стигне до случая в Катуница, е виновна "неправилната държавна политика" от последните 20 г.

Депутатът от БСП Румен Петков: Предишната власт не е държала чадър над Кирил Рашков

"Твърдя, че докато бях вътрешен министър, политически чадър над Кирил Рашков не е имало и по мое време незаконен алкохол във фабриката му не е произвеждан", коментира бившият вътрешен министър и червен депутат Румен Петков. Въпреки това той не изключи възможността да са допускани грешки по преписките срещу Цар Киро, докато той оглавявал МВР. "Но смело твърдя, че няма сигнал, по който да не е работено", категоричен бе Петков. Той допълни, че социалистите ще настояват МВР шефът Цветан Цветанов да отговори дали е подадена жалба от Ангел часове преди да бъде прегазен от микробуса.

Лидерът на "Евророма": Фамилията да се изсели от Катуница!

"Изселване по нашите закони няма, но ако Рашкови имат съвсем малко морал, нека да напуснат Катуница в името на етническия мир", заяви лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Според него в началото на 90-те години в медиите на хора като Кирил Рашков са им били раздавали титли като царе, барони, фараони...

"Нека Иван Костов обясни дали през 1998-1999 г. е имало чадър над Кирил Рашков, който бе освободен от отговорност за бомбата пред редакцията на "Труд", а срещу мен започна процесът за рекет на куче за 22 лв.", призова Кънчев.

19 арестувани във Варна след побой над роми

19 души бяха задържани във Варна за незаконен протест и побой над роми в неделя. Според полицията участниците в шествието в памет на загиналия Ангел от Катуница са нарушили обществения ред. Те нямали и разрешение за събирането си. За 24 ч в Първо РУП били прибрани най-вече фенове на двата местни футболни клуба - "Черно море" и "Спартак". След разпит всички били освободени.

Всичко започнало около 14 ч, когато 20-30 души, организирани чрез фейсбук, потеглили към сградата на областната дирекция на МВР. После се върнали към центъра. Първия си удар нанесли до малко капанче. "Две момчета и две момичета от ромски произход седяха на маса, когато покрай тях мина голяма група. Изведнъж някой срита в гърба един от циганите. Други хвърляха бутилки", разказа очевидец. 40-годишен мъж е пострадал в мелето и получил медицинска помощ. Ром бил нападнат и до близка сладкарница. "Много години търпим. Видно е, че самите цигани не желаят да се интегрират в обществото, а живеят на наш гръб!", обясни участник в шествието, който пожела анонимност.

Задържан до полунощ в неделя е бил и журналист от електронното издание "Варна Утре". Денислав Георгиев описва преживяванията си така: "...част от тълпата, основно млади момчета,нападнаха двама цигани на пазара. Не видях кой кого е удрял, защото дръпнах малките циганчета настрани от мелето. Не виждам нищо смислено в това, да нападнеш семейство с деца, докато си купува хляб, безумно е."

Велико Търново: Рокери с лозунги "Мургавите са на наш гръб"

Над 50 рокери от четирите мотоклуба във Велико Търново организираха протестно шествие по главната улица на града под наслов "Стоп на ромските набези!". В катедралния храм в града мъжете запалиха свещи в памет на двете жертви от размириците в Катуница. След това рокерите обиколиха площада пред портите на хълма Царевец.

"Искаме да се вземат крути мерки срещу ромските набези и безчинства. Циганите плячкосват и живеят на гърба на работещите българи. Мен ме скъсват от данъци и всякакви други налози, а мургавите безделници са като паразити в държавата", гневи се бизнесменът рокер Петър Стефанов, организатор на шествието.

Ангел Рашков, син на Кирил Рашков: Извиняваме се на народа

От три дни Кирил Рашков и семейството му не са се появявали по улиците на Катуница. Официално бе съобщено, че фамилията е изведена в събота по обед от къщата си в селото от съображения за сигурност. Вчера се свързахме по телефона с Ангел Рашков, един от синовете на ромския бос.

- Г-н Рашков, прокуратурата започна проверка за произхода на парите и имотите на фамилията. В селото се носят легенди за вашето забогатяване. Как семейството ви построи къщите, в които живеете?

- Няма нищо незаконно. Покойният ми брат Иван игра на фондовата борса, имаме наследство от дядо ми Георги, занимавали сме се със земеделие. Дядо ми и прадядовците ми са били златари. Можем да докажем доходите си.

- Застраховани ли са изгорелите имоти?

- Не.

- Къде се намира семейството ви сега?

- На сигурно място, при роднини. Но проблемът е друг. Размириците в Катуница неслучайно съвпадат със старта на предизборната кампания. Използва се етническият проблем и го политизират. Преди месеци от нашата партия "Единство", регистрирана преди три години, обявихме, че ще създадем 1500 патрула, за да бдят срещу купуването на ромски гласове. Казахме го първи в държавата. Заявихме и своята подкрепа за ГЕРБ.

- Вярно ли е, че вашият син Кирил е размахвал сабя пред къщата на чичото на загиналия Ангел?

- Не е вярно. Не бива медиите да разпалват етническа вражда и да правят национална трагедия от едно пътнотранспортно произшествие, което не е умишлено. Хората в колите са били дошли на помен на брат ми, но група екстремисти са ги пресрещнали. Те се уплашили и когато тръгнали да бягат, е станало произшествието. Не познаваме шофьора на колата. Искам да допълня, че през нощта преди инцидента три коли с хора на Веселин Христев дойдоха в къщата да ни нападат и ние се оплакахме в полицията, а преди година той ни заплаши с думите: "Циганите на сапун."

Чрез вестник "Труд" искам да заявя от името на нашата фамилия:

"Дълбоко съжаляваме за смъртта на момчето. Извиняваме се на целия български народ за напрежението. Нека хората не се поддават на провокации на националисти. Ние, ако сме виновни, съдът да ни накаже, но не и тълпата. Готови сме да съдействаме!"

Боряна Димитрова

Горна Оряховица: Опожариха кола заради българо- ромска любов

Автомобил на ромски клан е бил опожарен в нощта срещу понеделник в Горна Оряховица. Злодеянието било извършено към 23 ч в неделя на ул. "Първи май".

В злополучната нощ лумнал в пламъци "Форд Мондео", паркиран пред къщата на 55-годишния Христо Панайотов. Докато пламъци се виели над возилото, на улицата наизскачали разярени роми. Огнеборци за отрицателно време потушили пожара. Полицаите пък разтикали хората и не позволили да се стигне до размирици като в Катуница. Ченгетата бързо спипали участниците в палежа - Орлин Иванов (26 г.), Димитър Енев (20 г.) и Стефан Чолаков (24 г.). Установено е, че огненият атентат е отмъщение от ревност, тъй като приятелката на единия от задържаните, която е българка, се задявала с ром.

Преди 3 години също имаше напрежение с местни роми, които окупираха сградата на Транспортна полиция в града. Причина за бунта тогава стана смъртта на Иван Николов - брат на собственика на опожарената кола. Николов бе арестуван за телефонни измами и при разпитите издъхна, тъй като имал порок на сърцето.

Перник и Благоевград: Митинги срещу "цинизма на Цар Киро"

"Обявяваме се против действията на Кирил Рашков, довели до ексцеси в Катуница. Действията му са недопустими. Не може да се тормози по такъв начин цялото население на Катуница", обяви в понеделник Исай Йосифов от името на обединените ромски организации в Перник. Пернишките роми не одобрявали и палежите на къщите, защото "едно насилие не трябвало да се решава с друго насилие".

Убийството в Катуница събра двайсетина младежи и на площада пред общината в Благоевград. "Възмутени сме от цинизма на Цар Киро, който заяви по телевизията, че не той, а другите трябва да се изселят от Катуница", каза една от протестиращите - Людмила Спасова. Младежите се ядосваха и на някои политици, че се опитват да яхнат събитията в Катуница. "Протестираме срещу дългогодишния произвол на този човек, упражняван с мълчаливото съгласие на властите, и настояваме арестуваните от полицията хора, които се изправиха срещу него, да бъдат освободени веднага", каза още Людмила Спасова.

По темата работиха Боряна Димитрова, Цвета Динкова, Николай Спасов и отдел "Криминален"

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Цар Киро поминувал в данъчен рай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди