изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:07 EEST
Протести заради Катуница стигнаха до вандализъм    
НовиниХиляди българи излязоха да протестират в понеделник вечерта в страната след призив във Фейсбук за подкрепа на исканията на жителите от Катуница. В София, Пловдив и Варна се стигна до вандалски прояви и арести на над 100 души, момиче беше ранено в столицата. По време на протестите 47 души са арестувани в Пловдив, 23-ма в София, 20 във Варна, в Бургас и Пазарджик по 2-ма, в Плевен - 8,  съобщиха от МВР. Органите на реда са установили 12-годишно непълнолетно момче хвърляло камъни срещу полицията. То ще бъде предадено на родителите, като ще им бъде потърсена отговорност и съставено наказателно постановление.



По време на безредиците в морската столица бе ранен полицай, който бе закаран в болница без опасност за живота. Той е бил ударен по главата с камък при опит да отблъсне тълпата от ромските квартали в града.

Служители на Областната дирекция на МВР и на жандармерията предотвратиха нахлуване на протестиращи в ромската махала във Варна. Полицаите на няколко пъти блокираха подходите към кв. Максуда. Въпреки това част от протестиращите успяха да заобиколят органите на реда и започнаха да чупят витрини на търговски обекти и на частни домове, предаде "Фокус". Своевременната намеса на полицията и жандармерията не позволиха да се стигне до размирици.

Зам.-председателят на ВМРО и кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов бе арестуван зрелищно пред Мол-Варна. Той е бил проснат на земята и с белезници е качен в полицейска патрулна кола.
"Айде стига толкова за днес", била репликата, казана от Костадинов и последвал арестът му. Униформените помислили воеводата за един от лидерите на протеста и затова го закопчали. Веднага в социалната мрежа беше създадена група "Свобода за Костадин Костадинов!", която само за половин час събра около 300 последователи.
След два часа Костадинов беше освободен. Журналистите, отразяващи протестите в града, са показали снимки и видеоматериали, че Костадинов се е опитвал да умиротвори тълпата, каза пред БЛИЦ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и коментира: "Полицаите не са виновни, началниците им се престарават, за да не кажат за тях, както за Калин Георгиев, че не се е справил с положението".

На протеста в Пловдив се събраха повече от 1500 души. Те предимно бяха фенове на футболните отбори „Локомотив” и „Ботев”-Пловдив. При протестите са счупени обзорно стъкло на полицейски патрулки и операторска камера на bTV. Младежи са хвърляли камъни и по случайно минаващите автомобили. Продължава засиленото присъствие на специализирани полицейски части в центъра на Пловдив. Полицейски части има и в трите ромски квартала в града.

По-рано повече от 1000 души се събраха пред НДК в София, а след това отидоха  пред парламента. Някои от младежите започнаха да хвърлят стъклени бутилки по сградата, но според други протестиращи това са провокатори, предаде БТА.
След това протестиращите се насочиха към джамията, като по пътя скандираха "Българи юнаци" и "Циганите да умрат". Пред Министерския съвет те бяха пресрещнати от полицаи и спряха. Униформените ги изтласкаха към бул. "Ал. Стамболийски" като удряха с палки по щитовете. От своя страна протестиращите ги замеряха с камъни, при което пострада едно момиче, което бе откарано до болница, без опасност за живота му, предаде БНТ.

При протестите в София също е пострадал полицай.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", каза 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той.

За недопускане на нови инциденти в цялата страна продължава засиленото полицейско присъствие, съобщиха от МВР. За да се разконцентрират служителите на реда по време на протестите на тел. 112 са подадени множество сигнали за несъществуващо напрежение, които при проверка са се оказали неверни. Установени са и фалшиви сигнали за запалени автомобили във Варна.

"С действията си днес МВР показа, че може да се справи с всяка ситуация",  каза главният комисар на ведомството Калин Георгиев по БНТ, в отговор на въпрос дали полицията може да се справи с безредици, в райони с компактно ромско население.
 
Той на няколко пъти поправи водещия на новините по БНТ Георги Любенов, че в понеделник в страната не е имало бунтове. "Думата бунт в българския език има по-различно значение. Днес имаше мирни протести, които ескалираха в нещо друго", уточни Георгиев.
 dir.bg
 


Сходни връзки

Протести заради Катуница стигнаха до вандализъм | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди