изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:46 EET
Разгневени ”бели” чехи срещу роми и в Северна Бохемия    
Европейски съюз

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист", цитирано от БТА. Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем. Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.



През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти дан Лабем да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето. Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход.

Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията. Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната.

Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми. Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения. Бившият вицепремиер Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра към покрайнините на град в Чехия с корабни контейнери. Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволнението на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист". http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Разгневени ”бели” чехи срещу роми и в Северна Бохемия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди