изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:23 EEST
Младежи се събраха в подкрепа на жителите на Катуница в девет града на страната    
ОбществоВ девет града на страната вчера вечерта се събраха младежи в подкрепа на жителите на Катуница, които искат изселване на фамилията на Кирил Рашков и в памет на двете момчета, които починаха в петък и събота. Около 650 души се включиха в шествия и бдения в страната. Протестите в цялата страна преминаха спокойно, без нарушения на обществения ред. Събирания под различна форма е имало в столицата, Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен. Най-масови са били проявите в Асеновград – 200 души, Пловдив – 100, София – 60. Задържани са 10 души, сред тях трима непълнолетни.

Петима са задържани от органите на реда заради липса на лични документи.
Нито едно расистко или обидно скандиране не бе чуто на протеста в столицата снощи. Участниците в протеста се събраха на НДК, стигнаха до Президентството като по пътя си по бул. „Витоша” пяха националния химн и скандираха „Свобода или смърт” и „Българи – юнаци”. Полицията не им позволи да протестират пред сградата на парламента. Протестиращите се движиха спокойно и много организирано, без да се разпръскват. Пред шествието и зад него се движиха полицейски служители, както и автомобили на полицията и жандармерията. Протестиращите разговаряха с полицейските служители и се вслушваха в съветите им кога да тръгват и кога да спират, за да не се разпръсква групата. Групата бе около стотина души, които бяха разпръснати и по ул. „Шишман” най-голямата част от тях стигна отново до Народния театър, президентството и хотел „Шератон”. Там бе съставен предупредителен протокол на едно от момичетата, което явно няма 18 години. Младежите скандират „всеки ден ще е така, до победата.
Около 300 души се събраха в близост до сградата на полицията в Асеновград, за да отправят исканията си във връзка със създалото се напрежение в страната след трагедията в Катуница. Организаторът на протеста Даниела Павлова, която е гражданин на Асеновград и не членува в политическа партия, поиска да бъде потърсена отговорност от всички институции за случилото се. Исканията са да се търси отговорност на виновните. Хората настояват и за оставки в полиция, прокуратура и съд. Протестите да не са в ромските махали, а да са насочени срещу държавните институции. По този начин хората настояват да бъдат открити истинските виновници за трагедията, както и за неразкрити престъпления. На протеста имаше и група от десетина души – жители на Катуница. Сред тях беше и роднина на убития Ангел – Веселин Христов. Той каза, че ако иска някой да му се обърне внимание, трябва да даде едно дете курбан. Сред дошлите от Катуница е и Стоян Тютюнаров-Гагарин. Той предложи главната улица в Катуница не да носи името „9 септември”, а да бъде прекръстена на имената на Ангел и Павел. Протестът бе разрешен, но на организаторите им е забранено да ползват микрофони. Имаше полицейско присъствие.
Във Велико Търново около сто души протестираха в подкрепа на жителите на село Катуница. Движението на моторни превозни средства пред сградата на общината бе спряно за около час и вече е възстановено. Зароди се идея за създаване на координационен център, който да събира исканията на всички протестиращи от цялата страна, да синтезира и да ги изпрати в Народното събрание. Протестът приключи точно в 20.15 часа с викове „Българи юнаци” и пеене на националистически песни.
Протестът премина спокойно и без инциденти. Очаква в събота отново да има протест на хълма „Царевец”.
Младежи се включиха в протеста в Пловдив като се събраха на площад „Съединение” и стигнаха до площада пред Централна поща, където в същия момент се провежда предизборен концерт на джаз формация. Видимо раздразнени от това, че не спират музиката, младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница, след което се изправиха и опънаха български трикольори около сцената. Организаторите на проявата спряха за момент музиката, благодариха на младите хора, че изразяват своята гражданска позиция и почетоха с минута мълчание жертвите от Катуница.
В Бургас не се състоя протест в подкрепа на жителите на село Катуница. Само 10-15 души се събраха на площад „Тройката” в града, откъдето предходните два дни тръгваше шествието. Полицията и представителите на служба „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” към община Бургас бяха повече отколкото присъстващите младежи. Предходните два дни от полицията бяха задържани общо шестима души за подстрекателство и расистки лозунги.
Двама роми пострадаха след побой в Благоевград, съобщи дежурният в Областната дирекция на МВР – Благоевград. Инцидентът е възникнал след организирания протестен митинг във връзка със събитията в Катуница. Протестиращите благоевградчани са набили двама роми, които са без опасност за живот и са настанени са болницата в Благоевград.
Сбиване възникна между група скинари, който са били час от протестното шествие и двама роми.Ситуацията в ромската махала на Благоевград беше овладяна. Полицейското присъствие в ромската махала снощи остана засилено, с цел недопускане на нови сблъсъци. Разпитите на свидетелите на инцидента са приключили. Работата по случая продължава.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Младежи се събраха в подкрепа на жителите на Катуница в девет града на страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди