изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:03 EEST
ШАП - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ЗА ЛОВЦИТЕ    
Лов и риболовКакво е шап?
Шапът е най-силно заразната болест по домашни и диви чифтокопитни животни, която се разпространява бързо и неконтролируемо и има изключително тежки и пагубни икономически последствия за животновъдството и стопанисването на дивеча.

Кои диви животни боледуват от шап?
От шап боледуват всички диви чифтокопитни животни - дива свиня, сърна, благороден елен, елен лопатар, дива коза, муфлон. В България от възприемчивите диви животни с най-голямо значение са дивата свиня, сърната, благородния елен, елен лопатар, муфлоните и по-малко дивата коза (Киркарга гиркарга).
Как можем да познаем дали отстреляния дивеч е боледувал от шап?
Шапът се причинява от вирус и се характеризира с треска, висока температура и образуване на специфични мехурчета и язви основно по устната кухина и копитата, които могат да бъдат забелязвани само в ранния етап от боледуването.
Най-често заболяването се проявява с куцота, при засягане на всички копита, която може и да не се забележи по време на ловуване. Преболедувалите животни не показват клинични признаци на заболяването, но могат да излъчват вируса и заразяват други диви или селскостопански животни в продължение на години. При преболедували животни заболяването може да се докаже само при лабораторно изследване. Ето защо е необходимо взимането и изпращането на проби от отстреляния дивеч до диагностични лаборатории. При диви свине и диви преживни (сърни и елени), инфектирани с вируса на шапа могат да бъдат наблюдавани мехурчета и ерозии по лигавицата на устната кухина и копитния венец, често съпроводени с опадане на копитата. При сърната и елените най-често срещани са уврежданията по лигавиците на устната кухина и копитния венец, особено нежната кожа, намираща се в междукопитната цепка.
Каква е опасността от отстрел на болни от шап диви животни?
При неправилна обработка и съхранение на трупа на отстреляния дивеч, могат да бъдат заразени домашни селскостопански животни. Заразяването става посредством контакт с инфектирани продукти от дивеч - кожи, вътрешни органи и др. Особено опасни са дивечовите луканки и други месни продукти, непретърпели термична обработка, гарантираща унищожаването на шапния вирус.
Какво да правя с трупа на отстреляния дивеч?
При провеждане на лов в местност, където са наложени ограничения във връзка с констатиран случай на шап при диви животни, не се допуска отварянето и разфасоването на труп на отстрелян възприемчив дивеч на терена. Това може да стане единствено в определен и одобрен за тази цел пункт за отстраняване на вътрешностите, взимане и изпращане на проби за лабораторно изследване и съхранение на трупа до излизане на лабораторния резултат. При предаване на отстреляното животно се дават и следните данни - дата на отстрел; дата и час на постъпване на трупа; местността, където е отстрелян дивеча; имената на ловеца, отстрелял дивеча; вид, пол, възраст, живо тегло на отстреляния дивеч. Трупът на дивеча се идентифицира с индивидуален номер. Извършва се дезинфекция на превозното средство, с което е докаран трупа и на лицата взели участие в натоварването и разтоварването му.
Упълномощено лице взима проби за шап и ги изпраща за изследване в лаборатория. Пробите за лабораторно изследване за шап се взимат единствено в определения за тази цел пункт от официален ветеринарен лекар или определено за тази цел обучено лице. Ако пробите са отрицателни, дивечът се връща на ловците. На слука!
 


Сходни връзки

ШАП - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ЗА ЛОВЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди