изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:03 EEST
Гърция се разбуни срещу тройката кредитори    
Европейски съюзПротестиращите пред финансовото ведомство - около 200 души, са се събрали пред входа и скандират: "Вземете си помощта и си вървете", съобщи БТА.

Гръцките държавни служители блокираха няколко от министерствата в столицата, малко преди международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ да започнат жизненоважния за страната фискален одит, предаде държавната телевизия. Почти всички големи министерства бяах с окупирани входове от протестиращия персонал, включително министерствата на финансите, развитието, правосъдието, труда, здравеопазването, вътрешните работи и селското стопанство, предаде БГНЕС.
Демонстрациите на държавните служители започнаха малко преди началото на работното им време в 06,30 часа и се очаква да продължат до петък.

Протестиращите пред финансовото ведомство - около 200 души, са се събрали пред входа и скандират: "Вземете си помощта и си вървете", съобщи БТА.

Мисия на ЕС, ЕЦБ и МВФ (т.нар. "Тройка") днес се завръща в гръцката столица за преговори с правителството, от които зависи отпускането на поредния спасителен транш от заемите за Гърция - 8 милиарда евро. Ако не получи тези пари, Атина е заплашена от изпадане в неплатежоспособност през октомври.
Стачкуващите обаче се противопоставят на новите мерки за съкращаване на разходите и персонала, наложени от правителството, за да се намали значително дефицитът на страната.

Хиляди държавни служители в Гърция са изправени пред опасността да бъдат съкратени и да останат без работа още тази година, ако не влязат в т. нар. трудов резерв, алармират днес гръцките вестници. До края на 2012 г. планираните от правителството в Атина намаления на заплатите в държавния сектор трябва да донесат на хазната 3 млрд. евро. Съкращенията стават заради изготвена от кабинета на Георгиос Папандреу единна таблица за заплатите на държавните служители.

От ноември драстично ще бъдат орязани доходите на държавните чиновници. Заплатите могат да паднат до 50 на сто. От ноември влиза също в сила и т.нар. "трудов резерв", в който ще бъдат включени над 30 хиляди държавни служители до края на 2011 г. Това означава, че заплащането на труда им ще бъде намалено до 60 на сто и ще им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор.

Вчера гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос опита да прояви съпричастност към народа си, който е изправен пред невиждани досега имотни данъци, и призна, че дори и той не разполага с достатъчно средства, за да погаси задълженията си. Гръцката полиция късно вчера използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред парламента в центъра на Атина, които се обявиха "против" плановете за повишаване на имотните данъци.

"Вече платих 10 000 евро данъци и скоро ще дам още 7500 евро. Тъй като нямам 17 500 евро, ще се наложи да продам един от имотите си", призна Пангалос.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Гърция се разбуни срещу тройката кредитори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди