изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:29 EEST
Китай ще инвестира в инфраструктурата на България    
Интервюта Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу, посланик на Китайската народна република в София:

- Ваше превъзходителство, каква е вашата оценка на българо-китайските отношения в момента?

- Китай и България винаги са поддържали приятелски отношения. Между двете страни няма фундаментални конфликти на интереси. Все повече се задълбочават двустранните политически връзки, икономическото и търговското сътрудничество. Културният и образователният обмен е богат и разнообразен. Доволен съм от сегашното състояние на отношенията между двете страни, но не бих се задоволил само с това и съм изпълнен с вяра в перспективите на развитието им.

- Как да се ускори прогресът в сътрудничеството между двете страни?

- Според мен най-напред трябва да се задълбочи взаимната информираност, която е предпоставката за развитието на сътрудничеството. Китайските предприятия, идващи да инвестират във вашата страна, трябва добре да познават законите тук. Българските износители, искащи да навлязат в Китай, трябва да са по-активни с маркетинга и рекламата, така че китайските потребители да знаят преимуществата на българските стоки.

На второ място трябва да има взаимно доверие, то е ключът към успеха на сътрудничеството. И двете страни трябва да обезпечават улеснения за онези търговски партньори, които съвестно разгръщат сътрудничество, а не със сложни процедури да се прогонва ентусиазмът им.

- Към кои области на българската икономика е най-вероятно да се насочат китайските инвеститори? Имат ли готовност те да вложат средства в проекти от инфраструктурното строителство в България?

- Китайските предприятия са склонни да участват в големи и средни проекти в области, свързани с инфраструктурното строителство в България (пътища, мостове и др.), енергийни ресурси, индустриално производство, телекомуникации, селскостопанска и хранително-преработваща промишленост и др. Китайското правителство насърчава и поддържа, а предприятията желаят активно да участват в изграждането на инфраструктурните проекти в България. Множество са успешните китайски инвестиции и инфраструктурни проекти в чужбина. С нетърпение очакваме двете страни да подобрят комуникацията и информационния обмен в гореспоменатите области и заедно да разработват проекти за сътрудничество.

- На какви проблеми се натъкват китайските фирми, желаещи да инвестират в България?

- В момента много китайски предприятия правят проучвания в България, част от тях са започнали да инвестират, но всички те в голяма или малка степен са се натъквали на трудности. Проблемите се състоят главно в трудното издаване на работни визи. Няма и достатъчно информация - трудно се намират подходящи проекти и партньори в България.

Недоброто познаване на българската нормативна уредба също забавя инвестициите. В процеса на взаимното сътрудничество проличават различия в административното управление, езика, обичаите и културата, както и в начина на мислене. Вярвам, че с увеличаването на обмена между двете страни и задълбочаването на взаимната информираност китайските инвестиции в България ще стават повече и повече.

- Загубила ли е България шанса си за дял от китайския пазар?

- Китай има обширен пазар и очаква български предприемачи да инвестират на него. Същевременно българските конкурентни стоки като продукти от маслодайна роза, кисело мляко, вина и имат все по-голяма популярност сред китайските потребители. Българското правителство и българските предприятия могат чрез участието си в провеждани в Китай изложения и други мероприятия активно да рекламират тези стоки и да разширяват присъствието си в нашата страна. Никога няма да е късно за българските предприятия да влязат на китайския пазар.

- Какво се стреми да постигне Китай в развитието си през следващите 5 години – ще разчита главно на експорта или ще се пренасочи и към стимулиране на вътрешното търсене?

- В 12-ия петилетен план ясно е предначертана бъдещата посока на развитие на Китай. Обобщено казано: по-балансирана икономика, по-благоденстващо общество, по-зелена околна среда, по-иновативни наука и технология. Това ще позволи на Китай да има устойчиво развитие. През следващите 5 години КНР усилено ще трансформира начина си на икономическо развитие, ще увеличава вътрешното търсене и ще насърчава потреблението.

Данните от януари до юли тази година сочат, че вносът на Китай е 9,731 милиарда щатски долара, а темпът на растеж вече надхвърля износа. През следващите 5 години потребителският потенциал на населението ще нараства и вътрешният пазар ще се нареди сред първите в света. Очаква се вносът в Китай да достигне 8 трилиона щатски долара. Това ще донесе повече бизнес възможности на страните от целия свят.

- Какво ви харесва най-много в България и българите? Какви са първите ви впечатления от нашата страна?

- Много ми харесват изящните природни пейзажи в България. Почти всеки уикенд правя излет на планина около София. Да дегустирам с български приятели традиционните местни деликатеси в ресторанти на билото на планината, е наистина приятно занимание. Първите ми впечатления от България са, че хората са дружелюбни и особено добре настроени към китайците.

- Китай вече се превърна във втората най-голяма икономика. Как  Китай гледа на своето място и функции на международната политическа арена?

- Китай винаги ще продължава да изпълнява международните си задължения в съответствие с националната си мощ. Като развиваща се страна с най-голямо население в света КНР се стреми да разреши своите собствени проблеми, което е израз на отговорност към света. Със засилването на всестранната си мощ Китай ще прави всичко възможно да поема повече международни задължения. Заедно с всички страни в света КНР ще спомага за построяването на хармоничен свят с траен мир и всеобщ просперитет.

- Мощта на Китай и останалите новоразвиващи се страни непрекъснато расте, означава ли това ожесточена конкуренция със Запада?

- Страните с новопоявили се пазари, регионалните групировки и сили в Азия непрекъснато се разгръщат и укрепват, превръщайки се в нова движеща сила, способстваща световното развитие. Неотдавна публикувахме “Бяла книга за мирното развитие”, в която подробно излагаме гледището си по въпроси за нашето развитие, за света и за отношенията на Китай с останалите страни.

Смятаме, че всички държави трябва да превъзмогнат стремежа към конфронтация и в атмосфера на контролирана конкуренция да се учат от чуждите предимства, да компенсират собствените си недостатъци, неспирно да търсят възможности за взаимноизгодно сътрудничество.

КНР продължава чрез сътрудничество да поддържа мира, да подпомага развитието, да разрешава споровете. Правим всичко по силите си за ефективното справяне с ежедневно множащите се предизвикателства в целия свят, както и с обединени усилия да разрешаваме важните проблеми, свързани с развитието на световната икономика, съществуването и прогреса на човечеството.
.
Визитка
Роден е през февруари 1966 г. в град Хуайан, провинция Дзянсу. От юли 1993 г. е член на ККП

През 1987 г. завършва Пекинския университет за чужди езици със специалност немска филология

От 1996-1998 г. работи в посолството на КНР в Германия

Плез 2001-2002 г. е зам. главен секретар на партийния комитет на околия Фънжуън, провинция Хъбей

От декември 2008 г. е бил помощник-директор в Отдела за международни връзки на ККП

От август 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на КНР в България

Женен, с една дъщеря
 
 


Сходни връзки

Китай ще инвестира в инфраструктурата на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди