изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:11 EEST
Светият синод за Катуница: Народът е принуден да се съпротивлява    
Общество Етническо напрежение в България не е имало, няма и не бива да има. Православната църква ще направи всичко по силите си, с молитва и проповед, това да не се случва. Това се казва в специално Послание за мир и народно единство на Светия синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия по повод събитията в Катуница и последвалите ги протести, предаде "Фокус".  „Същевременно мащабът на разразилите се събития свидетелства за огромно натрупване на гняв и омраза сред народа. Така става винаги, когато системно се пренебрегва и се допуска да бъде погазван Божият закон. Бог иска на земята да има справедливост.

Справедливост има тогава, когато всекиму се въздава според делата, а нарушенията и престъпленията бъдат наказвани. Когато държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява, заявяват от Светия синод.

"От друга страна обаче, когато цели групи от българското население са доведени до окаяно положение, когато са лишени от елементарни шансове да осигурят подслон и препитание на себе си и децата си, тогава и у тези – макар и малки групи – се поражда съпротива. Отсъствието понякога на тези два основополагащи принципа – справедливост и солидарност, заплашва да разруши обществения организъм. Задача на държавата е със своите действия да покаже и докаже, че има воля да ги спазва. Да наказва престъпниците. И същевременно с това да се грижи и защитава слабите”, се казва още в посланието.

В същото време днес в 9 часа патриарх Максим и митрополитите от Светия синод отслужиха молебен за мир и народно единство в синодалния параклис "Св. Цар Борис" в сградата на Светия синод.

Вчера Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи молебен за мир във време на раздори и бедствия, в която заяви, че България се е разделила на две - тъмна и светла. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Светият синод за Катуница: Народът е принуден да се съпротивлява | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди