изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:28 EEST
Село плаши с нова Катуница    
ОбществоХората от старозагорското село Трояново заплашиха властта, че заради безконтролното заселване на безимотни и безработни цигани в селото, назрявал конфликт, който можел да породи нова трагедия като в Катуница. Днес те внесоха официален сигнал до прокуратурата и областната дирекция в Стара Загора от името на инициативния комитет, подкрепен с подписите на 281 жители на селото. В него местните хора припомнят, че вече са дали една жертва на ромския терор – преди няколко месеца е бил убит възрастния жител на селото Вълчо Ангелов.



Убийците били заловени, на хората продължавали да живеят в страх. Според местните хора в основата на конфликта било ръководството на Мини „Марица-изток”. Те изнудвала собствениците на къщи и земи в селото, които се отчуждавали заради разширението на въгледобива, да ги продадат на безценица.

„Ако продължавате да упорствате ще ви заселим цигани”, директно ги заплашил един от шефовете на дружеството на общоселско събрание миналата година. И тази закана според селяните се изпълнявала. В около 40 къщи, вече изкупени от мините, били настанени ромски фамилии, които ги обезкостявали една по една, както си знаят.

„Става дума за тежко умишлено престъпление – унищожаване и повреждане на имущество, което трябва да бъде разследвано”, каза адвокат Александър Желязков, които трояновци са наели да защитава интересите им. Освен сигнала да прокуратурата той щял да внесе в Окръжния съд и иск срещу Мини „Марица-изток” за 10 млн. лв обезщетение за нанесените им материални и морални щети през годините.

От въгледобивното дружество отрекоха категорично някой от ръководството да е отправял заплаха да насели селото с цигани. Според ръководството повечето от ромски фамилии са се самонастанили в изкупените къщи на хората. http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Село плаши с нова Катуница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди