изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-26 @ 07:58 EET
ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ" ПОСРЕЩА ГОСТИ ОТ ОСЕМ ДЪРЖАВИ    
Новини

От 1 до 5 октомври ЦДГ №10 "Слънчице" в Добрич ще бъде домакин на партньорска среща по многостранен проект "Оur school garden", финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси  по програма  "Учене през целия живот", секторна програма „Коменски”. 28 колеги от осем държави - Испания , Италия , Швеция, Полша, Румъния, Гърция, Уелс и Турция, ще посрещне екипът на ЦДГ "Слънчице".Целта на работната среща е гостите да се запознаят с мястото на дейностите по проекта във възпитателно-образователната работа в детската градина.

На 3 октомври по стар български обичай гостите ще бъдат посрещнати с дообруджанска погача и сол  в детската градина. Те ще посетят шестте групи, които ще представят моменти от дейността на децата в детското заведение.  В ІІІ група "Пчелица" гостите ще присъстват на приготвяне и ще дегустират чай от отглежданите в детската градина билки като маточина, мащерка, лайка, салвия и др. След това ще наблюдават приготвянето на бисквити с прясна  мента от децата в най-голямата, подготвителна група  "Усмивка".
В програмата за деня е предвидено разглеждане на  билковата и зеленчукова градини в детската градина, където децата, под ръководството на своите учителки, са отгледали билки - маточина,
мащерка, лавандула, лайка, салвия, мента, босилек и розмарин, както и зеленчуци - домати, пипер, боб, праз лук и други от предоставени от партньорите по проекта семена и луковици. 

В края на посещението в детската градина  представители  от всяка гостуваща страна ще засадят вечнозелени дръвчета, осигурени от Държавно горско стопанство –Добрич. Така в ЦДГ "Слънчице" ще бъде създадена алея на дружбата от партньорите по проекта "Нашата училищна градина". По-късно за гостите ще бъде организирана  традиционна българска вечер с типични добруджански обичаи и народна музика.
На 4 октомври в комплекс „Старият Добрич” чуждестранните гости ще се докоснат до духа и традицията на българина. Там ще бъде организиран детски фолклорен п
разник, в който ще участват деца от ЦДГ „Слънчице” и клуб "Златна ябълка" под ръководството на Руска  Симеонова от СОУ "Св. Климент Охридски". В него ще вземат участие и гостите, които ще представят традиционни за своите страни игри и броилки.
В предвидените 4 работни срещи ще се отч
ете изпълнението на проекта "Our school garden" през първата  година, ще се обсъждат проблемите, които партньорите са срещнали при изработването на различните онлайн продукти  от партньорите, ще се говори за предстоящите дейности  и мобилности. Домакините от ЦДГ „Слънчице” ще представят идеята, съдържанието и начина на издаването на онлайн списанието към проекта.

В рамките на петдневното гостуване на партньорите е предвидена и програма, която да ги запознае с културните и исторически забележителности на региона. Тя включва посещения на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, на Катедралния храм във Варна, резиденция Евксиноград, Аладжа манастир, Двореца и Ботаническата градина в Балчик, нос Калиакра, Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Гостите ще посетят още СОУ "Св. Климент Охридски", АЕМО "Старият Добрич" с Археологическия музей и килийното училище, Етнографска къща  и Исторически музей.

Освен подаръците, които са осигурени от домакините от ЦДГ „Слънчице”, гостите ще получат и подарък от информационна служба „Европа Директно Добрич” – пъзели с логото на детската градина и проекта. НДТ

 


Сходни връзки

ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ" ПОСРЕЩА ГОСТИ ОТ ОСЕМ ДЪРЖАВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди