изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:37 EEST
Дефектите по новите магистрали се показват напролет    
ИкономикаСериозни дефекти по новопостроените магистрали, прогнозират от строителния бранш. Проблемът според тях е, че ниската цена налага некачествена работа. Автомагистрала „Люлин” в момента има идеален вид. От Камарата на строителите обаче очакват, че само след зимата там ще зейнат дупки. Причината според тях - фирмата изпълнител е вложила некачествени материали, които са й излезли по-евтино. С по-ниската цена „Мапа Дженгиз” успява да спечели конкурса за строителството. Така, твърдят от Камарата, са подходили и повечето фирми, построили другите аутобани.



Качеството на магистралите

Няма никаква икономическа логика цените на материалите да поскъпват, да се вдига цената на петрола, от който се прави гориво и битум, а в същото време цените за строителство на километър магистрала да падат постоянно, категорични са от Строителната камера.

Един от примерите е отсечката между Карнобат и Бургас на магистрала "Тракия", построена преди по-малко от пет години, която пропадна. Другият участък, по който за момента има само леки индикации с отваряне на фуги и изтъркана маркировка, е магистрала "Люлин", открита преди няколко месеца.

В Строителната камара са имали множество сигнали за некачествено изпълнение още по време на изграждането. Но от Пътната агенция смятат, че изпълнението е качествено.

Гаранцията на турската фирма изпълнител "Мапа Дженгиз" изтича след седем месеца, всички дефекти след това ще са за сметка на данъкоплатците. Това е и един от примерите, че понякога ниската цена е дори капан за държавата.

И докато строители и възложители спорят дали ще има дефекти по магистрала "Люлин", жителите на квартал "Църква" - в непосредствена близост до аутобана, са убедени, че и тази година къщите им ще бъдат наводнени, защото никой не е решил проблема с водите, които се изливат от магистралата при проливни дъждове.

От Пътната агенция уверяват, че канавката, изкопана под водостоците на магистралата, ще поеме водата и повече няма да има залети къщи.

Равносметка напролет

Равносметката за качествено или некачествено строителство на магистралите ще стане ясна напролет, защото сериозните дефекти се появяват след проливни дъждове. От Строителната камара заявиха, че имат уверение от правителството, че в бъдеще вече няма да се дава толкова голяма тежест на критерия цена, а ще се гледа внимателно и за опита, финансовата стабилност и потенциала на кандидатите.

Междувременно от Пътната агенция заявиха, че водят тежки преговори с турския изпълнител на тази магистрала и са категорични, че няма да допуснат "Мапа Дженгиз" да си тръгне от страната,  без да плати на българските си подизпълнители.

http://www.btv.bg/

 


Сходни връзки

Дефектите по новите магистрали се показват напролет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди