изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:09 EEST
В ТУНЕЛА КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ: По-скъпо парно и природен газ от днес    
Икономика
От днес влизат в сила новите по-високи цени на природния газ и топлинната енергия. Природният газ от днес поскъпва с 6,67 %. 1000 куб. метра ще струват 594,37 лв. без ДДС до края на годината. Също от 1 октомври се променя цената на топлофикационните дружества. В повечето от тях има повишение на цената на парното и топлата вода. Най-висок е ръстът в Плевен - с почти 5%. В София клиентите на „Топлофикация" ще плащат с 3,35 % повече, а в Пловдив – с 3.75 %, във Враца – 2,97% и в Бургас – 2,12%.


Намаление на крайната цена на топлоенергията от днес ще има само във Велико Търново – с 1,38%, но парното там остава най-скъпо. Непроменена остава цената в Габрово.
Увеличението, което влиза в сила от днес, ще се усети като по-сериозно, защото от 1 юли цената на топлоенергията също беше повишена с различен процент за различните дружества, съобщи "Фокус".
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев изрази надежда цените да се запазят през целия предстоящ отоплителен сезон. По думите му, ако цените на природния газ се понижат от началото на следващата година, това ще има отражение и върху цената на парното.
Минималното поскъпване на тока, което може да се очаква за защитените потребители от средата на следващата година е 7-8%, прогнозира още Ангел Семерджиев. По думите му една от причините е преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Нейната тежест ще зависи и от броя въведени в експлоатация ВЕИ.
Другата основна причина е изтичането на срока за ползване на безплатни емисии от производителите на енергия. В момента, в който те ще трябва да купуват емисии на пазарни цени, техните цени ще се вдигат, а оттам и цените в микса, поясни председателят на ДКЕВР.  http://dnes.dir.bg/

 
 


Сходни връзки

В ТУНЕЛА КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ: По-скъпо парно и природен газ от днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди