изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:09 EEST
ОТЛОЖИХА ДЕЛО ЗА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА СЪС СМЪРТ    
Ред и сигурностВ петък състав на Окръжен съд – Добрич, е отложил за 21 октомври наказателното дело срещу 59-годишния Иван Й. Ив. от Шабла, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Това е второ отлагане на процеса заради отсъствие на адвокат на тримата наследници на пострадалия, уточняват още от съда.

Срещу Иван Ив. е повдигнато обвинение за това, че на 1.10.2010 г. в землището на Езерец е причинил смъртта на 54-годишен мъж от Шабла, поради немарливо изпълнение на ангажиментите си за безопасни и здравословни условия на труд. Немарливото изпълнение се изразява в това, че председателят не е направил оценка на риска при работа с челен товарач, второ - не е провеждал начален и периодичен инструктаж на служителите и работниците в кооперацията, трето - не е извършил ежедневен инструктаж на тримата работници на 1.10.2010 г., четвърто - не е разработил и утвърдил правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и пето – председателят е правел инструктажи, без самият той да има необходимото техническо или друго подходящо образование и съответен производствен опит при товаро-разтоварни работи с машини.
Загиналият шабленец е работил по трудов договор в ЗК "Приморец" – Тюленово, като с допълнително споразумение през юни 2010 г. бил преназначен на длъжност „тракторист”. Като шофьор той притежавал квалификация за извършване на тази дейност и нямал регистрирани нарушения на правилата за движение по пътищата. Във фаталния ден председателят на кооперацията Иван Ив. разпоредил на пострадалия и на двама свидетели по делото да извършат наторяване на ниви. Тримата натоварили чували с тор на ремарке, закачено за трактора, управляван от пострадалия. Другите двама работници управлявали челен товарач и втори трактор, към който била прикачена тороразпръсквачка. Тримата пристигнали с машините на определената нива и започнали торенето. Тримата участвали в зареждането на тороразпръсквачката, след което единият работник подкарвал трактора и се извършвало торенето, а пострадалият и другият  изчаквали в своите машини, намиращи се на полски път до нивата. Около 18 ч. започнало поредно зареждане на тороразпръсквачката. Водачът й се качил на ремаркето, където били пълните чували и намествал куките на стрелата на челния товарач към единия чувал. Шофьорът на челния товарач внимателно го наблюдавал, за да не го блъсне. През това време пострадалият взел ножа, с който трябвало да среже поредния чувал и тръгнал от трактора, който управлявал, към бункера на тороразпръсквачката. Вместо да заобиколи двете машини – ремаркето с натоварената на него тор и приближаващия се към него челен товарач, той решил да мине между двете машини за по-направо. Другите двама работници се намирали високо, били съсредоточени в това, което правят и не видели придвижването му. В един момент водачът на челния товарач видял пострадалия пред машината, която управлявал. Мястото било точно между предната дясна гума на челния товарач и задната дясна гума на ремаркето с торта. Извикал му да се махне и се опитал да спре движението на товарача. Пострадалият не успял да се премести, а водачът на товарача не успял да го спре поради инерцията на голямата машина. Пострадалият бил притиснат за момент между гумите на двете машини. Иван Ив. има средно образование, семеен е, работи, не е осъждан. Тримата наследници на пострадалия са представили пред съда молби да бъдат конституирани като граждански ищци като всеки от тях претендира за обезщетение от по 100 000 лв.
 


Сходни връзки

ОТЛОЖИХА ДЕЛО ЗА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА СЪС СМЪРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди