изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-21 @ 07:39 EET
СЪДИЛИЩА-МОДЕЛИ ОБСЪДИХА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА    
Ред и сигурностВ края на миналата седмица в Албена се проведе среща на председатели на съдилища по проекта "Усъвършенстване на работните процеси в съда". Пред колегите си Милен Славов - зам.-председател на Окръжен съд - Варна, обяви пред участниците - председатели на съдилища - модели и съдилища партньори, по проекта, че средното изпълнение на стандартите за първото шестмесечие е между 40 % и 65 %.

20 от всички съдилища, включени в проекта, имат постигнати 50 и над 50 % успеваемост на изпълнението по стандартите от План 2 за реформи в съда, докато преди са  били само 6 съдилища.  12 съдилища са с успеваемост над 65 % , докато при предишно отчитане с такъв резултат е бил само един съд. Това бе трета поред среща в рамките на тригодишния проект (януари 2010 – 2012 година ) на сдружение "Програма за развитие на съдебната система", финансиран от фондация "Америка за България". В нея участие взеха 51 представители на 39 съдилища от цялата страна, членове на Върховния касационен съд, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и Инспектората на ВСС, на  Националния институт на правосъдието. Сред присъставащите бе и съдия Стюарт Уолдрип, който по молба на Държавния департамент и Департамента по правосъдие на САЩ, работи на доброволни начала по проект на Американското посолство в България за подобряване ефективността при разглеждането на наказателни и граждански дела, и ограничаване на отлаганията. Председателят на УС на Програмата Велислава Делчева съобщи, че след срещата на председателите в Стара Загора миналата година към проекта се присъединиха районните съдилища в Несебър, Петрич и Разлог и административните съдилища във Видин, Русе и Разград, официално по План 2 започват работа и съдилищата от Благоевград. Така Програмата вече подкрепя работата на 49 съдилища. 20 от 32 съдилища, които работят по План 2 имат над 50 % изпълнение.  6 от тях са близо от това, да бъдат обявени отново за съд-модел по План 2. Осигуряване на неограничен електронен достъп до съдебните присъди и мотивите за тях, както и строго прилагане на принципа за случайно разпределяне на съдебните дела са отново препоръка от ЕК, посочи Делчева. Положението към момента създава усещането за застой на реформата, не се усеща съдилищата да действат заедно като общност, инициативността намалява, допълни Делчева.
От тук нататък, изтъкна тя, за работата по Програмата най-високо ще се оценява инициативността, че съдилищата трябва да положат максимални усилия в няколко насоки - промяна на статуквото, показване на постиженията, говорене на езика на гражданите, противодействат на негативните явления в системата. Не просто подкрепям Програмата и усилията на сдружението по проекта, а и директно участвам в реализацията на тези идеи, посочи председателят на ВКС Лазар Груев. Той мотивира участието си с думите, че „това е верният път“. Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева изрази готовността  за сътрудничество между Програмата и правосъдното министерство.
В двудневните дискусии се обсъдиха мерките и действията на органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа; прилагането на стандартите, които съдилищата са приели да изпълняват, както и на работата по План 2.
Проектът "Усъвършенстване на работните процеси в съда" акцентира върху няколко ключови области - достъп до правосъдие; система за управление и контрол на делата; равнопоставеност и безпристрастност; независимост; повишаване на доверието в работата на съда.
 


Сходни връзки

СЪДИЛИЩА-МОДЕЛИ ОБСЪДИХА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди