изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:39 EEST
Издирват внук на Кирил Рашков заради закана за убийство    
НовиниВнукът на Кирил Рашков - Кирил младши, е обявен за общодържавно издирване по обвинение за закана за убийство, отправена минути преди прегазването на 19-годишния Ангел от Катуница.
Това съобщи районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров, цитиран от "Фокус". Жалбата за това е подадена от Веселин Христев вчера. Той е вуйчо на загиналото момче. Христев бе подал жалба за заплахи часове преди убийството, заради която бе арестуван Кирил Рашков.

Група общински съветници от Катуница поискаха среща с прокурора, тъй като напрежението в селото не спадало заради това, че има много свидетели на фаталния инцидент, които още не са разпитвани. Хората казаха, че в селото се разхождат безнаказано внуците на Кирил Рашков, въпреки бунта, което ги дразни.

Снощи по централните улици на Катуница отново имаше много хора, които изразиха безпокойствието си от развитието на ситуацията. Те твърдяха, че през деня близки на Рашков са минали с висока скорост с автомобил в селото.
"Къде е полицията....полицията пази ромите, вижте къде са полицейските коли", питаха разгневено жителите на Катуница, предаде БГНЕС. Те твърдят, че има много свидетели на фаталния инцидент, които още не са разпитвани.

Според прокурор Калоян Димитров, да се твърди това е несериозно, внуците на Рашков са уплашени и няма как да се разкарват в селото, след всичко, което се случи. Полицията няма как да не охранява къщите, за да не се допусне мародерстване, което е противозаконно. Прокурорът каза още, че са снети обяснения от всички очевидци на инцидента по преписката, образувана в полицията. Но все още материалите не са докладвани в прокуратурата.

В Катуница пловдивският митрополит Николай отслужи литургия в памет на загиналите момчета Ангел и Павел, и молебен за мир. Митрополитът прочете посланието на Патриарх Максим за мир и единство.

Владиката каза, че етническо напрежение в България не е имало, няма и няма да има, но мащабът и размерите на събитията говорят за натрупания гняв и омраза сред народа. Това става винаги, когато системно се пренебрегва и е допуснато да бъде прегазван Божият закон, каза митрополитът, цитиран от "Фокус".
И когато като държава търпим безучастно отделни лица, не просто да извършват, но да парадират с престъпната си дейност, в този случай народът е принуден да се съпротивлява, посочи митрополит Николай. Владиката посочи в словото си, че ако българското правителство е било изпълнило искането на църквата и настояването за въвеждане на вероучение в българското училище, нямаше да има тази агресеия и "да се пренебрегва така свободно Божията заповед „не убивай”.

"В момента у подрастващите го няма страха Господен, заяви митрополит Николай. Той изтъкна, че българската църква е настоявала вероучението да влезе в българското училище, защото държавата ни сега е светска. Успехът зависи от всички институции в държавата, каза той. Живейте в мир с всички човеци. Това не е невъзможно – каза той. Владиката призова в тези дни на изпитание на целия народ "да стоплим душите и сърцата си с любов, за да се уталожат раздорите и да се успокои целият народ".

В храма бяха и родителите и близките на двете починали момчета. На излизане бащата на загиналия 19-годишен Ангел Петров коментира посланието на Патриарха за единство и мир, като каза, че не бива повече да се говори, че Катуница е нарушила етническия мир. След това каза: „обърнете внимание на правосъдието и на отговорните органи, за да ги приберат тези хора най-сетне. Те все още са на свобода. Има хора, които са ги виждали, малките, да се разхождат из село  с автомобилите си пак. Снощи.

Според Атанас, тримата внуци на Кирил Рашков са съпричастни към убийство на сина му. Там били Кристиян и Кирил, а съседи му казали, че са видели и Йорго, който е избягал веднага след инцидента с Ангел, съобщи bTV.

В Пловдив и София бяха проведени протести заради случилото се в Катуница и реакцията на институциите.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Издирват внук на Кирил Рашков заради закана за убийство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди