изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:58 EET
Огромна озонова дупка минала над Източна Европа    
НовиниНю Йорк. Дупка с размери, равняващи се почти 5 пъти на площта на Германия, се е отворила в озоновия слой над Арктика, съобщи списание "Нейчър". Тя се е образувала в резултат на необичаен студ на Северния полюс. В продължение на 15 дни дупката се е премествала над Източна Европа, Русия и Монголия. Така населението на тези райони е било изложено на високи нива на ултравиолетово лъчение.

Озонът се формира в стратосферата, където филтрира ултравиолетовите лъчи, увреждащи растителността и предизвикващи рак на кожата и катаракта. Този естествен щит редовно е атакуван на нивото на земните полюси през зимата и пролетта отчасти заради хлорофлуоровъглеродите, използвани от хората в системите за охлаждане или в аерозолите.

Днес емисиите на тези съединения са почти нулеви благодарение на протокола от Монреал, подписан през 1985 г. Големият студ остава главен фактор за разрушаването на озона. Под действието му водната пара и молекули азотна киселина кондензират, за да образуват облаци в ниските слоеве на стратосферата. В тях се получава хлор, който води до разрушаване на озоновия слой.

"За първи път намаляването е било достатъчно, за да можем да говорим за дупка в озоновия слой над Арктика", се посочва в изследването, публикувано в "Нейчър". Причината за този феномен е така нареченият полярен вихър - масивен циклон, който се формира всяка зима в стратосферата на Арктика и който миналата година се е зародил при условия на изключителен студ, казва Глория Мани, от американската Лаборатория за реактивно движение в Калифорния. http://www.standartnews.com
 


Сходни връзки

Огромна озонова дупка минала над Източна Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди