изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:17 EET
ДПС се кани да реши изборите на втория тур    
Политика Решението на ДПС да не номинира своя кандидатпрезидентска двойка, е резултат от горчивото осъзнаване на факта, че българското общество все още не е готово да понесе представител на партията да бъде държавен глава. Ще си кажем обаче тежката дума за втория тур и никак не е изключено тя да бъде определяща, това заяви на пресконференция зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

„Участието невинаги предполага издигането на кандидат. Едно е сигурно – категоричната политическа оценка на партията, че управлението на страната е пълен провал, е самодостатъчен ориентир за нашите избиратели, които са достатъчно зрели и са съвсем наясно. Изборната ситуация трябва да излезе от екстремалното си състояние и да влезе в нормално русло”, каза Местан, който добави, че за втория тур партията ще има много ясна и категорична позиция.

Той обвърза темата за изборите с напрежението след събитията в Катуница. Според него в поведението на ГЕРБ и "Атака" прозира добре премислен сценарий.
"Атака" гони дивиденти от напрежението в Катуница, правейки опити да се представи като опозиция. ГЕРБ пък има интерес това да се случи, за да използва електората на Сидеров на втори тур при вота за президент. "Атака" май е единственият резерв на ГЕРБ за втория тур. Колкото повече вот се консолидира около Волен Сидеров, толкова повече гласове би прелял на Росен Плевнелиев", коментира Местан, цитиран от БГНЕС.

По думите на депутата премиерът вече е осъзнал какъв гаф е направил с  допускането на Цветан Цветанов за председател на предизборния щаб на ГЕРБ. "Освен ако и този ход не е бил преднамерен и добре премерен", отбеляза той.
В ДПС обаче смятат, че не си представят до всеки гражданин в квартала да има полицай под логото "Родната полиция ни пази".

Местан съобщи, че хиляди български граждани са лишени от правото си на глас, като напълно противоконституционно и в нарушение с Изборния кодекс са извадени от избирателните списъци. Редица сигнали били подадени към ДПС от граждани, които изцяло покриват изискванията на закона за уседналост. По думите му има такива, които в продължение на 5 години не са напускали страната, а ги няма в списъците. Според Местан става въпрос най-вече за жители на т.нар. „смесени” райони.
„Има информация за технически проблеми, за проблем в софтуера на ГРАО, за техническа грешка в МВР, но това са неприемливи оправдания”, подчерта депутатът.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е изпратил писмо с тази информация до премиера Бойко Борисов, до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков и с копие до Вадим Жданович, ръководител на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите, както и до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.
В писмото си Доган настоява премиерът да разпореди на съответните компетентни органи незабавното изработване на механизъм за служебна корекция в избирателните списъци, за да бъде възстановено конституционното право на засегнатите граждани.

„Проблемът е грамаден, защото има общини, в които вотът се решава с 20-30 гласа разлика. Дори в областния център Шумен, няколко десетки гласа решиха вота на предишните местни избори”, коментира още Лютви Местан. Според него въпросът е дали грешката е била допусната преднамерено или е с техническа.
Той добави, че според него и Борисов би се съгласил, че гражданите не носят отговорност за грешките на администрацията.

„Надяваме се на адекватна реакция от кабинета, за да снемат съмненията за преднамерен акт. Не е трудно да се прогнозира, че ако корекцията не бъде направена, значителна част от тези граждани ще си потърсят правата в съда, защото за нарушаване на конституционно право се носи много тежка политическа и наказателна отговорност”, подчерта депутатът от ДПС.

Вчера Ахмед Доган заяви, че правителството страда от пълна липса на визия за развитие и капацитет и заради това трябва да се ускори неговото "измитане от държавната власт".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ДПС се кани да реши изборите на втория тур | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди