изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:15 EET
Путин иска да създаде Евразийски съюз    
По света Руският премиер Владимир Путин иска да създаде "Евразийски съюз", в който ще влизат бивши съветски републики, гласи статия, която ще бъде публикувана днес в руския в. "Известия". Тя е първата външнополитическа инициатива на Путин в момент, когато се подготвя да се завърне в Кремъл като президент, коментира Франс прес, цитирана от БТА. Путин отбелязва, че новият съюз ще бъде изграден въз основа на съществуващия митнически съюз с Беларус и Казахстан, който от следващата година ще премахне всички бариери пред търговията и движението на капитали и работна сила между трите страни.


"Няма да спрем дотук и си поставяме амбициозна цел - да постигнем дори по-високо ниво на интеграция в Евразийския съюз", пише още премиерът, който миналия месец заяви, че ще се кандидатира на президентските избори през март 2012 г. и рейтингът му показва, че има шансове за успех.

Руският премиер, който някога нарече рухването на СССР през 1991 г. "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век", сега твърди, че новият проект няма да прилича на Съветския съюз.
"Ще бъде наивно да се опитваме да възстановим или копираме нещо от миналото. Въпреки това, една по-силна интеграция на нова политическа и икономическа основа и нова система на ценности е императив за нашата епоха", подчертава той.
По неговите думи новият съюз ще бъде наднационален и ще координира "икономическата и валутна политика" между страните-членки.

Путин изтъква още, че митническият съюз ще обхване и централноазиатските републики Киргизстан и Таджикистан. Той критикува Украйна, която отказва да се присъедини към съюза заради ангажираността си с европейската интеграция.
Някои от съседите на Русия не желаят да поемат по пътя на интеграцията, тъй като това противоречи на решението им да изградят отношения с Европа, отбелязва Франс прес.

Според руския преимер обаче, този избор е неправилен.
"Митническият съюз и в бъдеще Евразийският съюз ще бъдат партньори на ЕС в преговорите за създаване на общо икономическо пространство, което ще гарантира по-голяма гласност на страните-членки", казва той.
Путин изтъква, че може да се излезе от глобалната криза чрез регионална интеграция, споменавайки Европейския съюз, Азиатскотихоокеанското икономическото сътрудничество, Северноамериканската зона за свободна търговия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Инициативата е представена в момент, когато Русия е към края на 18-годишните преговори за присъединяване към Световната търговска организация (СТО). В статията Путин не крие скептицизма си към тази организация.
"Процесът на откриване на нови световни модели на развитие след кризата върви трудно. Например кръгът от международни търговски преговори Доха спря. Има обективни трудности в СТО", заявява Путин. http://dnes.dir.bg

Флаг на Русия Русия: площ 17 098 242 кв. км

Флаг на Казахстан Казахстан: площ  2 727 300 кв. км

Флаг на Беларус Беларус: площ 207 600 кв. км

 


Сходни връзки

Путин иска да създаде Евразийски съюз | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди