изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:08 EEST
АЛЕЯ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО В ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ”    
Европейски съюз

С чай от билки собствено производство и сладки с прясна мента малчуганите от ЦДГ „Слънчице” посрещнаха гости от осем европейски държави



Със „Здравей” на всички езици на партньорите по многостранния проект „Нашата училищна градина” посрещнаха вчера децата от група „Пчелица” гостите си от осем европейски държави. На петдневно посещение са 28 представители на държавни и частни учебни заведения – училища и детски градини, от Испания , Италия , Швеция, Полша, Румъния, Гърция, Уелс и Турция. Вече повече от година те работят по многостранен проект "Нашата училищна градина” по програма  "Учене през целия живот", секторна програма „Коменски”. България е представена в проекта от ЦДГ „Слънчице” в Добрич, която е направила билкова градина. В нея се отглеждат различни билки – - маточина, мащерка, лавандула, лайка, салвия, мента, босилек и розмарин. За тях се грижат деца и учители, помагат им и родители. С чай от билки, собствено производство възпитаниците на ІІІ група „Пчелица” почерпиха гостите. Те пък с удоволствие дегустираха чая, а след това с удоволствие се включиха в игри като „Балона се надува” заедно с децата. В групата на най-големите – подготвителната ІV група „Усмивка”, гостите присъстваха на приготвяне на бисквити с прясна мента, собствено производство. Те имаха възможност да проследят целия процес на майсторенето на вкусотиите, както и да ги дегустират. Дори поискаха рецепта, която домакините обещаха да разпространят на английски език.

Гостите посетиха всички групи в детската градина, където наблюдаваха различни момента от учебно-възпитателната работа и да се запознаят с реализацията на място на идеите на проекта. Те пяха и танцуваха с малчуганите, помогнаха им да изработят пана от семена, животинки от природни материали. Възпитаниците на ІІ група „Мики Маус” ги посрещнаха на билковата алея с изрисувани слънчица върху дланите, за да отправят своето слънчево „Добре дошли”. Гостите разгледаха лехите с различни видове билки, от които получиха като подарък и сушени билки, готови за чай.

След това всички се включиха в засаждането на вечнозелени дръвчета, предоставени от Държавно горско стопанство – Добрич. Екипите на всички държави, участнички в проекта, засадиха по едно дръвче. Така в края на посещението на гостите в детската градина вече се бе оформила цяла алея на приятелството. Дори екипът от Турция обеща скоро отново да дойде в България, за да провери как се развиват дръвчетата. След това гостите посетиха и алеята с плодове и зеленчуци. Там българският екип е засадил получените семена и луковици от партньорите си за различни зеленчуци. Гостите опитаха току що скъсани от градината домати, както и малки люти чушлета.

Натоварената програма вчера продължи с работни срещи, на които бе обсъдена работата по проекта до момента, както и предстоящите задачи. Екипът от ЦДГ „Слънчице” представи концепцията за създаване на онлайн списание – дейност, по която е координатор по проекта. В рамките на проекта всеки от партньорите изгради различен вид градина в своето учебно заведение – билкова, овощна, маслинова, зеленчукова и т.н. Разработени бяха много съвместни продукти за представяне на дейността на проекта. А за негово лого на първата партньорска среща в Испания бе избрана рисунката на Мира Ботево от ЦДГ „Слънчице”.
В рамките на посещението си в България гостите посетиха различни културно-исторически забележителности в областта - Центъра за защита на природата и животните в Добрич, на Катедралния храм във Варна, резиденция Евксиноград, Аладжа манастир, Двореца и Ботаническата градина в Балчик, нос Калиакра. Днес първата им работна среща ще е в Килийното училище в АЕМО „Старият Добрич”, а по-късно през деня ще гостуват в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, СОУ "Св. Климент Охридски", АЕМО "Старият Добрич" с Археологическия музей и килийното училище, Етнографска къща  и Исторически музей.

НДТ Станете ни приятел във Facebook
Станете ни приятел
във Facebook

 

 

 

 


Сходни връзки

АЛЕЯ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО В ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди