изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:43 EET
Призракът на четвъртия телеком    
КоментариГолемият интерес на обществото към появата на нов участник в пазара на мобилни комуникации показва, че сегашната ситуация е далеч от идеалната, пише в. "Пари".
В края на миналата седмица една иначе сравнително безинтересна информация от страна на Комисията за регулиране на съобщенията успя да разбуни духовете и да влезе сред водещите новини през уикенда. КРС обяви, че след заявка от новосъздадена и неизвестна до момента компания обявява търг за радиочестотен спектър в обхват 2 GHz.

Началната тръжна цена беше определена на 49.5 млн. лв., а депозитът за участие в търга - на 2 млн. лв. Търгът ще се проведе на 7 декември 2011 г.

Скоро след това тази новина беше отразена от редица медии със заглавие от рода на "КРС търси четвърти мобилен GSM оператор".

Това незабавно събуди интереса и на обществото, тъй като връзките на клиентите с родните телекоми често са нелеки и всеки намек за разширяване на конкуренцията носи със себе си оптимизъм.
Експерти се произнесоха, че търгът е закъснял поради голямото пренасищане на българския пазар, а цената за влизане е висока, което ще откаже по-малките фирми.

Заговори се как по-голямата конкуренция ще помогне за повишаване качеството на услугата.

Оказа се обаче, че съществува един малък проблем - нищо от това не е вярно

Във вторник комисията разпрати писмо с уточнение, че информациите за четвърти мобилен оператор са неточни.

Според държавния регулатор в случая не става въпрос за "нов GSM оператор", тъй като GSM мрежата е от второ поколение (2G) и използва обхвати 900 MHz и 1800 MHz.

Обявеният търг обаче засяга предоставянето на възможност за използване на радиочестотен спектър в обхват 2 GHz, който е предназначен единствено за UMTS мрежи, част от широколентовите технологии трето поколение (3G).

Казано на по-прост език, търгът засяга само ефир, предназначен за пренос на данни, не и стандартна телефония.

Традиционните технологии за пренос на глас не могат да работят с него. Това би поставило "четвъртия телеком" в странната ситуация да не предлага стандартни гласови услуги.

Така че четвърти GSM оператор няма да има, поне засега. Като изключим техническата грешка около разчитането на съобщението на КРС обаче, случаят все пак повдига някои интересни въпроси.

Големият интерес на обществото към появата на нов участник в този пазар показва, че сегашната ситуация е далеч от идеалната.

Последният опит на държавния регулатор да раздвижи този пазар беше през 2008 г., когато на търг за лиценз за мобилен оператор с цена 38 млн. лв. се включи само една компания, която впоследствие беше дисквалифицирана заради проблем с документите. И така лицензът си остана непродаден.

А може би трябва да бъде продаден. В икономическата теория не съществува понятие като "прекалено голяма конкуренция", поне що се отнася до ползи за крайните потребители.

Повишаването на конкуренцията между трите оператора като цяло през последните години и месеци доведе до редица ползи както за ползвателите на телекомуникационни услуги, така и за самите тях.

Въпреки пренаселеността на пазара към подобна услуга явно има интерес. А където има търсене, редно е да има и адекватно предлагане.

http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Призракът на четвъртия телеком | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди