изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:00 EEST
ИГРИТЕ – УНИВЕРСАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПРИЯТЕЛСТВО    
КултураМного смях огласи вчера двора на Етнографския комплекс „Старият Добрич”, където можеше да се види как деца се забавляват с игрите на своите баби, как се преброяват с „Онче , бонче”, как се майсторят кукли от царевична шума или украсяват глинени съдове. Представиха ги малчуганите от ЦДГ „Слънчице” с ръководители , по-големите ученици от клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Кл. Охридски”, самодейките от народно читалище „Светлина” от с. Ведрина.

 На импровизираната сцена гости от различни държави – Испания, Италия, Полша, Румъния, Уелс, Турция, не само се забавляваха с представянето на нашенските игри „Отвори, Кальо, порти”, „Гори, гори кърпичка” или „Прескочи кобила”, но и представиха старите игри на своите народи. Малки и големи се включиха в забавлението, за да покажат, че играта е универсално средство за комуникация, а езиковата разлика бе преодоляна от смеха и доброто настроение.

Българи и чужденци научиха нови игри, нови начини за забавление. Гостите ще напуснат страната ни и със подарените им от малчуганите специално изрисувани от тях глинени съдове, а много от тях и с кукли от царевична шума.

По пътя на българските фолклорни традиции българи и чужденци бяха водени от специалистите от Регионален исторически музей-Добрич, които бяха домакини на празника.

Детският фолклорен празник се проведе по проект «Наследниците» на сдружение за развитие на деца «Слънчице», Добрич. Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа и да издирят и разучат игри и броилки, използвани през миналия век, които децата да научат и играят. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ИГРИТЕ – УНИВЕРСАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПРИЯТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди