изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:39 EEST
Хиляди протестиращи блокираха Атина    
Европейски съюз

   Хиляди демонстранти излязоха днес по улиците на Атина, за да стачкуват срещу мерките за икономии на правителството, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу малка група младежи, които хвърляха камъни на централния площад Синтагма в Атина срещу полицаи от силите за борба с безредиците, съобщи Ройтерс. По данни на полицията между 18 и 20 хиляди държавни и частни служители, както и пенсионери и студенти, са се включили в митинга в центъра на Атина. Някои от тях развяваха черни знамена, биеха барабани и скандираха антиправителствени лозунги като: "Заличете дълга" и "Богатите да плащат".



"И правителството, и неговите международни кредитори отчуждават Гърция със своите политики, най-вече със съкращенията на заплатите и пенсиите, както и с увеличаването на данъците, които средностатистическият грък повече не може да си позволи да плаща", заяви заместник-председателят на синдиката на държавните служители АДЕДИ Илиас Вретакос. Много от демонстрантите носеха образа на гръцкия премиер Георгиос Папандреу с надпис "Издирва се" и уточнението: "за разпродажбата на Гърция и заради срама и достойнството на народа".

На първата след лятото национална стачка днес никакви правителствени служби и обществени услуги не работеха, болниците функционират само с екипи за спешна помощ, а някои държавни училища и университети затвориха врати. Транспортът също беше нарушен, като над 400 вътрешни и международни полети бяха отменени на летището в Атина, а влаковете бяха спрени. Работниците протестират срещу очакваните съкращения на заплатите, както и срещу увеличаването на данъците и евентуалното намаляване на минималната заплата в частния сектор. "Намалиха пенсията ми с 400 евро", заявява 66-годишният пенсионер Савас Димитриадис, бивш учител, цитиран от ДПА. "Не ме интересува дали ще банкрутираме. Вече сме банкрутирали. Остава само държавата да го осъзнае," казва Сотирис Пелеканос, 39-годишен инженер.

Стотици демонстранти продължиха и днес с блокадите на шест министерства в Атина в отговор на плана на правителството да освободи десетки хиляди държавни служители, за да спази изискванията на международните кредитори за икономии. В момента гръцкото правителство приключва преговорите с инспекторите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Те проверяват дали Атина отговаря на изискванията да получи следващия транш от 8 милиарда евро от спасителния заем на стойност 110 милиарда евро. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Хиляди протестиращи блокираха Атина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди