изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:11 EET
Шок и ужас преди ваканцията : 8 кг тротил пред депутатски блок    
НовиниРекордните 8 килограма тротил, открити пред депутатски блок в София рано сутринта вчера, вдигнаха на крак спецслужбите в МВР, пише "24 часа". Намирането на взривоопасния експлозив бе запазено в тайна, а часове по-късно антимафиоти от ГДБОП задържаха мъж, който до късно снощи бе подложен на разпит за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е подхвърлил пред жилищния блок в кв. Витоша, населен от народни представители.Сигналът за опасната находка е получен на телефон 112 в 8,15 часа в четвъртък от депутата от БСП Пенко Атанасов, научи "24 часа". Народният представител бързал сутринта за парламентарно заседание, минал за по-напряко през гъсто обраслата пътека до блока, по която иначе не вървят хора, и видял там странен куфар.

"Бързах много за Народното събрание, но видях, че на пътеката стоят 7-8 разпилени пакета с тротил. Веднага се обадих на телефон 112, за да сигнализирам", разказа Атанасов.

Явно никой не им беше звънял, защото от мен научиха." Депутатът веднага разпознал взривното вещество по етикетите върху всяка пресовка. Пишело "Тротил 400 грама, взривоопасно". Пенко Атанасов видял и куфарче стар модел наоколо, както и разкъсан кашон. Веднага набрал 112 от мобилния си телефон. От централата го прехвърляли един на друг, защото ситуацията с депутатския блок в кв. Витоша е малко сложна. Водели се към полицейското управление в "Студентски град", а не към "Витоша".

"Щеше да гръмне цялата околност. Вероятно са били в кашона 10 пресовки", казва Пенко Атанасов.

Минути след получането на сигнала районът около съмнителния куфар бил отцепен, а на място освен униформени служители от близкото Седмо районно управление пристигнали и антимафиоти от ГДБОП, както и специалисти по взривовете от ДОТИ-1.

На място те събрали общо 8 кг тротил - две пресовки - правоъгълна и кръгла, от по 400 грама, 18 - от по 200 грама. В куфара имало също димка и запалки, но не и готова бомба. Нямало също така елементи за направа на взривно устройство - нито капсул-детонатори, нито огнепроводен шнур.

Часове по-късно след бързо разследване е бил задържан мъж, заподозрян, че е изхвърлил експлозивите. До късно вчера той бе разпитван от антимафиоти за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е хвърлил пред депутатския блок.

8 кг експлозив на едно място е рекордно количество за България, уточниха вчера специалисти. Най-мощният взрив в най-новата ни история е бомбеният атентат срещу Илия Павлов в района на Бистрица през 1998 г. Тогава в канавка край пътя бяха заложени 20 кг експлозив, взривен в момент, когато мерцедесът на президента на "Мултигруп" премина покрай него.

Атентатът срещу Константин Димитров-Самоковеца през 2003 г. на път за Боровец пък бе направен с по-малко количество експлозив от намереното вчера пред депутатския блок. Тогава хора, близки до Златко Баретата, взривиха покрай джип "Мерцедес" на контрабандиста 4 кг амонит, заложени в стар бойлер до електрически стълб.

Намерените вчера взривни вещества са двойно повече и от вещество с по-голяма мощност, уточниха експерти./ http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Шок и ужас преди ваканцията : 8 кг тротил пред депутатски блок | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Шок и ужас преди ваканцията : 8 кг тротил пред депутатски блок
Автор: Anonymous да 2011-10-07 @ 08:24 EEST

Пак че са се усетили хората навреме какво са им подхвърлили. Мислите ли, че някой който не е ходил в казарма ще направи разлика между сапун и тротил?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди