изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:05 EEST
Дилма Русеф при корените на баща си    
Новини

Президентът на Бразилия Дилма Русеф посети Велико Търново и Габрово във втория ден от официалното си посещение в България. Тя бе придружавана от българския президент Георги Първанов. Във Велико Търново Дилма Русеф посети крепостта Царевец. В Габрово пък стотици жители на града дойдоха, за да се видят с бразилския президент с български корени. Русеф предложи в Априловската гимназия в Габрово да се изучава португалски език. Тя се срещна със свои български роднини. Президентът Георги Първанов определи още първия ден визитата й като „историческа”. Бразилия е врата на България към Меркосур, а България – врата на Бразилия към ЕС, каза Дилма Русеф.



Дилма Русеф изпълни мечтата на баща си да се върне в Габрово
Хиляди жители и гости на Габрово се стекоха пред Априловската гимназия, където беше последната спирка от обиколката на бразилския президент Дилма Русеф в България, предаде бТВ. Русеф се превърна в истинска сензация. Градът не просто посрещна бразилския президент, а и един обичан роднина.
Пред препълнения двор на Априловската гимназия президентът Георги Първанов каза, че за десет години на поста е посрещал много държавни глави, но никога лидер на чужда държава не е посрещан с толкова обич и радост. На свой ред Дилма Русеф се обърна към Габрово с най-сърдечното послание за баща си: "Благодаря на този жител на Габрово, който ме научи да обичам живота. Изпълнявам неговата мечта да се върна в България", каза тя.
Голямата новина за града е, че по предложение на двамата президенти, в Априловската гимназия ще бъде открита езикова паралелка с изучаване на португалски език. В отговор Дилма също обеща в бразилски училища да се направят курсове по български.
"България ми даде много повече", призна Русеф.
На 10 000 километра от родината, и в сърцето на родния град на баща си, Дилма Русеф си взе сърдечно сбогом с Габрово.


Дилма Русеф предложи в Априловската гимназия в Габрово да се изучава португалски език
Стотици габровци се събраха на площад „Възраждане" , за да посрещнат президента на Бразилия с габровски корен Дилма Русеф, предаде Дарик радио. Развълнувана от сърдечното посрещане на хората събрали се в двора на Априловската гимназия в Габрово Дилма Русеф каза, че е изключително щастлива да сбъдне мечтата на баща си да посети Габрово.
Президентът на България Георги Първанов изрази задоволство от посещението на бразилския държавен глава в нашата страна и каза, че двамата са обсъдили идеята, в училището, където е учил баща и Петър Русев - Априловската гимназия в Габрово - да се създаде паралелка, в която да се изучава португалски език.
Дилма Русеф каза: „Аз имам твърдото намерение в Бразилия да бъдат открити курсове за обучение по български език, така че бразилци и българи да могат да стеснят връзките по между си и културния обмен и да стоплят повече чувствата си".
Президентът на Бразилия разгледа изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", която е подредена в Регионалния исторически музей в Габрово и се срещна със свои български роднини.
Директорът на Националната Априловска гимназия Анна Маринова й подари символите на първото новобългарско училище в България.
От Регионалния исторически музея получи триметрово родословно дърво и специален луксозен каталог от изложбата за българските й корените. "Покоряването на Европа" е името на бронзовата пластика, с която я дариха от Община Габрово, а от Дома на хумора и сатирата и подариха три нейни шаржа, дело на български и бразилски художници.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Дилма Русеф при корените на баща си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди