изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:35 EET
Три жени си поделят Нобеловата награда за мир    
По света Три жени, които водиха кампания в подкрепа на човешките права и за прекратяване на насилието в Либерия и Йемен спечелиха Нобеловата награда за мир. Една от тях е либерийската президентка Елън Джонсън-Сърлийф. Втора либерийка също печели наградата - това е Лейма Гбоуи, която мобилизира свои съгражданки срещу гражданската война в страната си, включително като организира "сексуална стачка". Третата носителка на наградата е йеменката Тауакул Карман.

Трите дами ще си поделят наградата на стойност 1,5 милиона долара, предаде Ройтерс, като се позова на норвежкия Нобелов комитет, съобщи БТА.

"Не можем да постигнем демокрация и траен мир в света, ако жените не получат същите възможности като мъжете за влияние върху развитието на всички нива на обществото", каза председателят на комитета Турбьорн Ягланд пред репортери.
Той отбеляза, че Нобеловата награда ще бъда разделена на три равни части между Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуи и Тауакул Карман за ненасилствената им борба за сигурност на жените и за пълноправното им участие в изграждането на мира.

72-годишната Джонсън-Сърлийф е първата свободно избрана жена президент в Африка. Тя ще се бори за втори мандат на изборите във вторник в Либерия.

Гбоуи мобилизира и организира жени, преодолявайки етнически и религиозни разделения, за да сложи край на войната в Либерия и да гарантира участие на жените в изборите.

Що се отнася до Тауакул Карман, комитетът заяви, че в най-трудните обстоятелства, както преди, така и по време на Арабската пролет, Карман е играла водеща роля в борбата за правата на жените и за демокрация и мир в Йемен.

"Много, много съм щастлива, че получих наградата", каза 32-годишната майка на три деца Карман, която ръководи правозащитната група "Жени журналисти без окови", цитирана от Асошиейтед прес.
Тя бе водеща фигура в организирането на протестите срещу президента Али Абдула Салех, които започнаха в края на януари и преобразиха арабския свят.

Миналата година символично бе връчена Нобеловата награда за мир на  китайския дисидент Лю Сяобо. Китайските власти не разрешиха и на членове на семейството му да присъстват на церемонията.
Лю Сяобо излежава 11-годишна присъда в Китай заради "противодържавна дейност". Той е един от авторите на "Харта 08", съдържаща призив за демократизиране на Китай.

dir.bg

 


Сходни връзки

Три жени си поделят Нобеловата награда за мир | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди