изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:59 EEST
Образува се нов суперконтинент    
Любопитно Геолози са установили, че към новия суперконтитент, който се образува в момента, и който ще е факт след 250 милиона години няма да се присъединят Южна Америка и Антарктида.

Суперконтинентите на Земята се образуват на всеки няколкостотин милиона години – последния суперконтитент е бил Пангея, който преди около 150 – 220 милиона години се разцепва на две и се образуват Евразия и Гондвана. Съгласно съвременните представи новия континент трябва да се сформира в близките 200-300 милиона години, обаче учените все още не са достигнали до единно мнение по какъв начин ще стане това.

В рамките на новата хипотеза учените са взели предвид мантията на Земята и известните към настоящия момент конвенционални процеси в нея. В частност, учените взели предвид наличието в мантията на „горещите“ зони – райони с висока температура на дълбочина от около 2800 километра под Африка и Южния Пасифик. Както показват изследванията – наличието на подобни зони води до повдигането на земната кора с 1-2 километра.

Оказва се, че това е достатъчно за да има сериозно влияние върху движението на тектоничните плочи. Симулацията показва, че Северна Америка, Евразия, Африка и Австралия ще се съберат в северното полукълбо, докато Южна Америка и Антарктида остават на местата си. Забележително е, че такъв сценарий е предложен преди време от геолози, които са нарекли новият масив от суша Амазия. http://www.horizonti.info

 


Сходни връзки

Образува се нов суперконтинент | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Образува се нов суперконтинент
Автор: Anonymous да 2011-10-08 @ 20:59 EEST

Ура!

Да ни е жив и здрав, новият континент! Бойко Борисов да то открива още отсега, защото след 250 млн. години я има ГЕРБ, я няма. :-))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди