изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:34 EEST
Еколози искат закон за забрана на добив на шистов газ    
Екология Над 150 души се събраха въпреки лошото време на гражданско протестно шествие в центъра на София, за да поискат Закон, забраняващ добива на шистов газ в България, предаде БГНЕС. С викове "Не на шистовия газ" и "Чиста вода, здрава земя" и плакати "Г-н премиер, не подписвайте смъртната присъда на Добруджа", "Не ни ГАЗете водата", гражданите поискаха мораториум върху технологията хидрофракинг, прекратяване на договора за проучване и добив на шистов газ с когото и да е и законова забрана на тази технология на територията на страната ни. Преди месец премиерът Борисов ядосан от протестиращи срещу шистовия газ обяви, че ще подпише договор с Шеврон на инат. Ден по късно той се извини на хората. Според министър Трайков проучването и добив на шистов газ по технологията на Шеврон е безопасно, а екологичният министър Нона Караджова обяви, че тепърва ще се прави екооценка на проекта.


Шествието тръгна от пл. "Александър Невски" и премина през по бул. "Дондуков" до сградите на Министерски съвет и на Президентството, след което се оправи към пл. "Народно събрание", където до 17:00 продължи протестният митинг.

"Оправдания, че проучването на шистов газ е безопасно, а добивът е опасен са повече от нелепи", категорична е Мариана Христова, експертът от Коалиция "България свободна от ГМО". Тя припомни, че проучването за шистов газ не се различава от концесионния добив. "Невъзмозможно е да се извърши проучване без да се прилага най-вредната част от процеса, а именно хидравличния удар. Според нея МОСВ изобщо не е трябвало да допуска пропуските в законодателството ни, които да позволят подобно проучване без всичките необходими екологични оценки. "Нашият закон не прави разлика между шистов и конвенционален газ и затова ние искаме всички фирми, които вече имат разрешителни и договори за проучване и добив на газ и нефт да си огласят работните програми и технологиите, с които работят. Искаме да кажат с какви химикали се работи под земята", заяви Мариана Христова. Тя отбеляза, че "Шеврон" вече правят сеизмични изследвания в Добруджа.

"Държавата не може по никакъв начин да се справи в гигантите в енергийния бранш, те диктуват правилата, те решават как ще се случват нещата и вече една голяма червена лампичка трябва да ни мига след като "Шеврон" отказа да направи оценка на въздействието на околната среда при проучванията", заяви от своя страна Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята". Според него България няма да може да наложи на мултинационална компания като "Шеврон" да спазва определени правила. Той е на мнение, че няма сигурност при добива на изкопаемите горива.

Аз съм тук в позицията си на гражданин. ", обясни бившият евродепутат от ГЕРБ, а сега едно от приближените до Алексей Петров лица Душана Здравкова, която също дойде на протестното шествие.
 
 


Сходни връзки

Еколози искат закон за забрана на добив на шистов газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди