изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:02 EEST
Дияна Василева СОНЯ РУВ ЗАПОЧНАЛА КНИГАТА ЗА УВАЛИЕВ ПО ВРЕМЕ НА СКУЧНА ЛЕКЦИЯ    
КултураЗапочнах да пиша книгата за Увалиев по време на една отегчителна лекция на международна конференция през 2005 година.


Това сподели пред журналисти съпругата на известния български интелектуалец и дипломат Петър Увалиев Соня Рув. Вчера по покана на регионална библиотека "Дора Габе" тя представи книгата си "Петър Увалиев или Пиер Рув: ЕДИН ЖИВОТ". Соня Рув разказа, че по време на конференцията написала първите 10 страници, след това продължила в Лондон, където на бял свят се появили още 50 страници. Смятала, че трябва да са три тома, но една издателска къща в България й казала, че всичко трябва да е заедно. През 2008 година, когато се навършиха 10 години от смъртта на Петър Увалиев, си поставила краен срок да напише книгата до края на годината. Приключила я и я изпратила на издателя. 
Соня Рув сподели, че е написала книгата по две причини. Първо - за хората, които са били негови приятели, но не са имали възможността да проследят живота и дейността му извън България. Втората причина била многото материали, богатият архив, който Петър Увалиев притежавал. "Никой в моя дом в Лондон не изхвърля дори парченце хартия", каза Соня Рув. Тя разказа, че е срещнала съпруга си десет години след като се бил установил в Лондон. "Срещнахме се чрез моя съученичка, с която деляхме един апартамент и постепенно започнахме да се опознаваме", спомни си съпругата му. И разказа, че като семеен човек винаги е бил мил, разсъдлив и забавен, много топъл и дружелюбен. Винаги носел подаръци за нея и дъщеря им от много си пътувания. Също и за котката - кутии храна, но дъщеря им го дразнела, защото купувал кучешка храна.
Не беше никак лесно да се подреди всичко в книга, защото той имаше един начин на съхраняване на нещата, а аз знаех, че трябва да се подредят по друг начин, за да се получи книгата тематично, хронологично, сподели Соня Рув. Ограничила се до 100 илюстрации, включително със снимката на корицата, която илюстрирала Петър Увалиев с двата му порока - цигарата и кафето. Сред документите в книгата са кръщелното му свидетелство, свидетелството му за завършване на Августинския колеж в Пловдив, снимка с Богдан Филов, визи за различни държави - Унгария, Румъния, официално писмо за повишението му в Прага и др. НДТ
 


Сходни връзки

Дияна Василева СОНЯ РУВ ЗАПОЧНАЛА КНИГАТА ЗА УВАЛИЕВ ПО ВРЕМЕ НА СКУЧНА ЛЕКЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди