изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:07 EEST
ЧЕТИРИ ВИДА ВАКСИНИ СА ОСИГУРЕНИ В РЗИ    
ЗдравеВъв връзка с предстоящия зимен сезон и профилактиката на грип и ОРЗ в Имунизационния кабинет на Регионалната инспекция в Добрич са осигурени четири вида противогрипни ваксини.


Това са Инфлувак – 8.96 лв., Ваксигрип – 9.13 лв., Айди флу - 20.28 лв. и Флуарикс - 6.22 лв. Стойността включва цената на ваксината и цената на манипулацията /2.00/. Работното време на Имунизационния кабинет на РЗИ с граждани е всеки делничен ден от 9 до 16 часа. Според здравните специалисти, регистрираната към момента в отдел ”Противоепидемичен контрол” заболяемост от остри респираторни заболявания в Добрич е обичайна за сезона.
Грипът е остро респираторно заболяване, което се предава по въздушно-капков път и може да засегне хора от всички възрасти, обясняват специалистите. Болестта започва внезапно и се развива в рамките на няколко часа. Типични симптоми са висока температура, тежко общо състояние, кашлица, втрисане, хрема, възпалено гърло. Грипната инфекция може да бъде свързана със сериозни усложнения от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Характерен е и дългият период на възстановяване на организма, който може да продължи месеци. Грипът е едно от най-често срещаните заразни заболявания. По данни на Световната здравна организация всяка година от 5-10 процента от здравите възрастни и 20-30 на сто от децата се разболяват от сезонен грип. В България по време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000–300 000 души.
Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Най-голям риск от усложнения  има при възрастни над 65 години и лица от всички възрасти с известни заболявания /хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет/ или с отслабена имунна система. СЗО препоръчва да се достигне обхват на ваксиниране срещу сезонен грип от 75 процента сред хората в напреднала възраст до зимния сезон на 2014-2015 г. НДТ
 


Сходни връзки

ЧЕТИРИ ВИДА ВАКСИНИ СА ОСИГУРЕНИ В РЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди