изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:27 EEST
МИНИСТЪР КОНСТАНТИНОВ: ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ ИМА    
Здраве"Тотално не е вярно" - така министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов отговори на въпрос на журналисти в Добрич доколко е вярна информацията, че три месеца преди края на годината лекарствата за онкоболни са на свършване.


Министърът припомни, че след промяната на методиката през пролетта е имало притеснения. Но увери, че търговете вървят, министерството се разплаща. "Към края на юни бяха усвоени по-малко от половината пари. Точно за следващите шест месеца ще имаме също средства", посочи той. И призова хората да са спокойни.
Не смятам, че е нанесена щета на държавата с това, че са закупени противовирусни препарати. Така министър Константинов отговори на въпрос каква е съдбата на ваксини за свински грип, заради които един от предшествениците му бе освободен от поста. Той посочи, че  половината от ваксините са изразходвани при следващата вълна от грип и по тази причина заболеваемостта не е била толкова голяма. Останалата половина щяла да бъде раздадена през тази година на личните лекари ако се наложи. заминават и по тази причина.
Тази година имаме промяна в Наредбата за специализация и всяка болница може да обучава специализанти, стига да е лицензирана, каза д-р Константинов. И заяви категорично, че няма да ограничават никого. По отношение на държавната поръчка обаче ще се наблегне на определени специалности, където липсват специалисти - патоанаматомия, анестезиология, съдебна медицина.
Проблемът със застаряващите кадри е проблем за цялата страна, не само за Добрич. Това е проблем и в Германия, и във Франция, каза министърът. По думите му, техните специалисти бягат в САЩ, а нашите - на Запад. "Помислете колко ни е БВП, колко произвежда държавата, какво се дава за здравеопазване и го сравнете с тия държави", посочи д-р Константинов. Той благодари на колегите си, които работят у нас и посочи, че стабилността и ясна тенденция за увеличаване на доходите ще доведат до тяхното оставане в България.
Няма начин администрацията да направи нещо повече от това, което е направил съдът. Така здравният министър коментира ситуацията, че двама лекари бяха осъдени за смъртта на дете, но не им се отнемат лекарските права. "Това е работа изцяло на съда, той може да им отнеме правата и той е върховната инстанция", каза д-р Константинов. И допълни, че лекарските права могат да бъдат отнети и от Българския лекарски съюз. НДТ


 


Сходни връзки

МИНИСТЪР КОНСТАНТИНОВ: ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ ИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди