изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:18 EEST
Професор от СБХ: Наградата за Борисов е проституция    
Общество

Позволявам си това самочувствие и нахалство да кажа, че все пак се чувствам победител и ми е изключително приятно, заяви проф. Велислав Минеков от СБХ, който публично се обяви срещу обявяването на премиера за почетен член на организацията. Вчера Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов трябваше да получат признанието и плакет, но министър-председателят отказа да го направи след разразилия се скандал. От СБХ, които обявиха, че искат да  дадат отличието заради помощта на правителството да си върнат сградата на ул. "Шипка 6", уточниха, че церемонията се отлага, докато бъде направен ремонт.



Проф. Минеков, който е председател на Контролната комисия на СБХ, предварително заяви, че решението за наградата е взето без тя да е дала одобрението си. Той го обяви за "рекетьорски акт", под натиска на Рашидов.

Днес той коментира, че след неговите действия и творческата организация на художниците, а и самите управляващи се се спасили от резил, предаде БГНЕС.  Той разказа, че "двата обекта за награждаване" са изпратили писмо, че няма да отидат до СБХ, където трябваше да се състои награждаването, защото се опасяват от протести и не биха желали да бъдат замервани с яйца и домати.

"Поради което се е случило следващото още по-унизително действие, когато наличните няколко членове на УС на СБХ са взели грамотите и медалите под мишница и са се запътили пеши на поклонение в МС. След кратък размисъл и настаналия скандал, наградите са отказани", добави скулпторът.

Той се обърна към премиера, за да му обясни, че "медалчето" на СБХ не струва 2-3 лв., както той заяви, а поне 1000 пъти повече.

Минеков обяви още, че контролната комисия е изискала преразглеждане на случая и ако УС не промени решението си, той ще напусне председателския пост на комисията.
"Награждаване на действащи политици и в предизборна ситуация срещу очаквани услуги се нарича проституция. Аз не мога да си позволя да бъда част от това нещо", коментира професорът и уточни, че е изискал имената на хората, които са гласували "за" и "против".
"Ако на някой трябва да сме благодарни, това е ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев", подчерта Минеков с оглед на факта, че СУ се отказа от владението си на сградата на "Шипка" 6. "В същото време правителството до ден днешен не е прехвърлило сградата. Има само намерения и обещания", добави той.

Проф. Минеков определи изказване на Вежди Рашидов за него като "атака на много ниско ниво". Министърът заяви, че той не е правил достатъчно скулптури, за да стане професор.
"Понякога на този свят има хора, които не могат да ви простят, че не сте излязъл от наколно жилище и че не сте слязъл от гората, от джунглата", каза Минеков и посъветва Рашидов да провери как се става професор в художествената академия.
"Аз все пак моите работи ги правя сам. Не се правят от чираци, не са компилации, и моите работи са откровения, които произвеждам без да ги поръчвам на каквито и да било изпълнители", допълни скулпторът.

Той коментира и създаването на музей на социалистическото изкуство.
"В музея, наред с маргиналните творби от средата на 40-те и 50-те, са прикачен и много достойни творби. Те са поставени там, за да се унищожат имената на авторите им. Творби са местени в музея от художествената галерия без изобщо да се искат мненията на наследници, а това е престъпление. Това е и една от причините, заради които Борисов и Рашидов не заслужават награди – защото те са създатели на помийната яма, наречена Музей на социалистическото изкуство", заяви Минеков и изтъкна, че такъв музей има само в Корея.

Професорът заяви още, че абсолютно всички творби, оставени от неговия баща Величко Минеков в Художествената галерия, са били изметени от Вежди Рашидов за отмъщение и са били прехвърлени в "кочината, наречена "музей".

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Професор от СБХ: Наградата за Борисов е проституция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди