изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:34 EEST
Словакия блокира спасителния фонд за еврозоната    
Европейски съюзСловашкият парламент не прие плана за разширяване правомощията на европейския спасителен фонд за затруднените страни от еврозоната. Правителство падна, тъй като премиерът Ивета Радичова обвърза гласуването за фонда с вот на доверие. Всички погледи цял ден бяха отправени към Словакия, тъй като тя бе последната страна от еврозоната, която трябваше да гласува разширяването на правомощията на спасителния фонд. Всички останали 16 страни вече одобриха промените, включително Германия, където също имаше напрежение в управляващата коалиция.


С днешния вот Словакия на практика блокира европейските усилия за стабилизиране на еврозоната, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Очаква се обаче в близко време парламентът да гласува още веднъж, при което опозиционните социалдемократи вече може да подкрепят увеличаването на пълномощията на фонда.

Неолибералната партия "Свобода и солидарност", която е част от четирипартийната управляваща коалиция в Словакия, не участва, както бе обявила, във вота. Социалдемократите дадоха да се разбере, че след падането на кабинета може да преразгледат досегашната си позиция против плана. Засега не е определена дата за евентуално второ гласуване.

„Словакия трябва да се съгласи, тъй като кризата без реформа на фонда за спасителни заеми ще става по-голяма”, заяви представителят на опозиционната партия Смер-СД и бивш премиер Роберт Фицо, цитиран от "Ханделсблат".
Смер-СД не гласува на вота, за да помогне за отстраняването от власт на правителството на премиера Ивета Радичова.
Следващата сесия на парламента е насрочена за следващия четвъртък. Дали на нея отново ще се гласува за разширяването на спасителния фонд, все още не е ясно.

"Очаквам Европейският механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) да бъде одобрен тази седмица. При всички случаи обаче репутацията на Словакия ще бъде опетнена", заяви финансовият министър Иван Миклош пред депутатите преди промените да се гласуват.

Министрите по европейските въпроси на страните от ЕС, които заседаваха в Люксембург, останаха до последно оптимисти, че 17-те членки на еврозоната ще се споразумеят за разширяване на фонда за финансова стабилност въпреки сигналите, че Словакия ще блокира мярката, предаде по-рано ДПА.
"Мисля, че словашката политическа класа ще покаже обща отговорност и ангажимент към еврото и към ЕС", заяви полският държавен секретар по европейските въпроси Миколай Довгелевич, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

ЕК не пожела да прави догадки какво би се случило, ако Словакия откаже да ратифицира разширяването на ЕФФС. Делът на Словакия е малко под 1 процент и възлиза на 4,4 милиарда евро, но позицията на страната е със същата тежест, каквато имат и другите членки на еврозоната.


Какви промени трябва да бъдат ратифицирани?
- Увеличаване на ефективния капацитет на спасителния фонд до 440 млрд. евро
- Даване на право да се инжектира капитал в затруднени банки
- Даване на право фондът да купува облигации на закъсали държави от пазарите

http://dnes.dir.bg

Надлъгването с банките остави хиляди испанци без домове

КРИЗА Е: Брюксел забрани на децата да надуват балони

Хиляди протестиращи блокираха Атина

Управляващата коалиция в Словакия е в безизходица за спасяването на еврозоната

И словаците разлюбиха еврото

 


Сходни връзки

Словакия блокира спасителния фонд за еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди