изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:23 EEST
ТРУС ОТ 4 ПО РИХТЕР РАЗЛЮЛЯ ДОБРУДЖА И ВАРНА    
Новини Земетресение с магнитут около 4,1 по скалата на Рихтер е усетено във Варненския регион в 22.49 ч. във вторник, съобщи Средиземноморският европейски сеизмологичен център, съобщиха вчера сутринта информационните агенции. Трусът, който е станал в района на Шабла, е усетен във Варна, Добрич, Каварна, а също и на територията на общините Девня, Провадия и Вълчидол, уточниха от Гражданска защита, като се позоваха на данни от БАН. Епицентърът е бил на около 60 км от Варна, на 26 км от Каварна и на 17 км от Черна вода, Румъния. Земетресението, усетено в Добруджа, е било с епицентър на 10 км дълбочина, уточниха от сеизмологичния център, предаде "Фокус". Няма данни за пострадали и разрушения.


Земетресението се усети силно, мебелите в къщите се раздвижиха. Хората излязоха на улицата, постояха малко, после се прибраха, разказа шабленецът Красимир Кръстев.

ХОРА НАПУСНАХА ДОМОВЕТЕ СИ ЗАРАДИ ТРУСА

Краткият, но силен трус, все пак е накарал някои хора да излязат от домовете си, научи НДТ от жители на общината. Според тях обаче паника не е имало. "Усетих земетресението в просъница, стори ми се като трясък на покрива", сподели шабленката Севдалина Илиева, която живее в къща. Тя разказа, че чула дрънчене на чаши, синът и я събудил, но не напуснали дома си. "На улицата излязоха предимно хора, които живеят в блокове. В Шабла най-високите блокове са до 3-4 етажа, защото сме земетръсна зона", обясни Дияна Маринова. Няма стресирани, днес всички са на работа, децата са на училище, увери тя. Жената разказа, че усетила земетресението като движение нагоре-надолу, а не като люлеене в страни. По време труса Маринова станала, помислила, че гардеробът ще падне, защото силно скърцал. Чашките в библиотеката пък се блъскали една в друга. В Шабла последствията от земетресенията се усещат след седмица-две, разказа жената. "Започват врати, прозорци да не се затварят", допълни тя.

НЯМА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ

По данни на сеизмологичният център при БАН епицентърът на труса е бил на няколко километра в морето между селата Езерец и Крапец. За медиите доскорошните кметове на двете населени места - Петранка Георгиева на Езерец и Емил Яков на Крапец, увериха, че никъде няма никакви поражения, но все пак хората са се стреснали. Яков пък сподели, че единствено рибарите в Крапец се надяват благодарение на труса морето да е напълнило мрежите с риба. "Обикновено, когато има трус с епицентър в морето и се вдигне вълна, мрежите, които са в морето се пълнят с риба" - поясни Яков.
Стрестнати шабленци са излезли от домовете си за кратко през нощта, каза изпълняващия длъжността кмет на Шабла Мариян Жечев. Предвид силния трус от 5 по Рихтер, който разлюля Шабла на 5 август през 2009 г., сутринта в сряда общината съставила комисия, която извършила оглед на всички вече ремонтирани сгради, пострадали от труса тогава, каза Жечев. "Никъде няма поражения. Ремонтите са качествени" - каза той и добави, че до ранния следобед в кметството е имало само един сигнал от жител на Шабла, но при огледа е установено, че щетите на имота му не са от труса, а от лошо стопанисване.

В РАЙОНА НА ШАБЛА ЧЕСТО ИМА ТРУСОВЕ

Една от сеизмичните зони на територията на страната е именно Шабла. В най-ново време най-силният трус беше през август 2009 година, когато земетресението беше със сила от 5-а степен по скалата на Рихтер. Тогава бяха нанесени сериозни материални щети на много къщи. Тогава нарочна комисия от общината установи, че има сериозни пропуквания и други щети върху 11 частни постройки, църквата в Шабла, а най-много бе пострадала сградата на читалището в морския град, където имаше нарушения на носещата конструкция. Кметството изпрати протокол с оценка на нанесените щети и получи от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС малко над 300 хил. лв. на два транша, заяви Жечев, с които са направени всички ремонти. Сред пострадалите от августовския трус през 2009 г. бяха Камен бряг и Каварна. Вчера от общината заявиха, че този път трусът при тях, не е нанесъл никъде никакви поражения и няма подадени сигнали в общината. Добричлии също усетиха люлеенето, но тъй като земетресението бе изключително кратко, почти никой не е излязъл навън.

ЕКОЛОЗИ ТЪРСЯТ ВИНОВНИ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

От "Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ" побързаха да  свържат труса в Шабла с възможни проучвания за този газ в района, съобщи vesti.bg. Според тях сондажът на фирма "Русгеоком" се намира само на 11 км и половина от епицентъра на труса, в с. Сърнино. От фирмата опровергаха като напомниха, че ще добиват конвенционален газ и няма да ползват хидравличен удар, добавя още агенцията. Това пък предизвика "Гражданската инициатива"  за мораториум върху технологията "хидравлично разбиване" у нас. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отрекоха да има връзка между земетресението и добива на газ в района на Добрич.
Всъщност руската компания ще прави проучване за нефт и газ, но в землището на генералтошевското село Рогозина, съобщи изпълняващия длъжността кмет на селото Марина Момчева. Тя допълни, че фирмата звършва от миналата година подготвителни работи в района, но до момента освен път до мястото, където ще бъде сондата няма нищо друго. Дори самата сонда още не е поставена, бе категорична Момчева.  НДТ

 


Сходни връзки

ТРУС ОТ 4 ПО РИХТЕР РАЗЛЮЛЯ ДОБРУДЖА И ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди