изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:46 EET
Съдията, оправдал убийците на Борилски, повишен в шеф    
Ред и сигурностВисшият съдебен съвет избра в четвъртък съдия Нели Батанова за шеф на Шуменския окръжен съд. Тя нашумя покрай делото за убития във Франция студент Мартин Борилски с постановените оправдателни присъди за обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков, въпреки категоричните доказателства, събрани от френската полиция.

Това доведе до публичен скандал и предизвика острата критика на френското посолство към правораздаването в България. Впоследствие Върховният касационен съд (ВКС) призна двамата за виновни и им даде общо 36 години.

Преди да бъде избрана за шеф на съда в Шумен Батанова изпълняваше тази длъжност временно. В момента тя е съдия и по делото "Килърите". Общо 16 члена на ВСС подкрепиха съдия Нели Батанова, включително главният прокурор Борис Велчев. Председателят на ВКС Лазар Груев не присъства на заседанието.

Основна конкуренция на Батанова бе бившия съдебен инспектор Светлин Стефанов. Той бе подкрепен от 7 души. Третият кандидат бе съдия Тодор Тодоров, който придоби значителна публичност поради замесването си в скандала "Красьо". Той бе подкрепен единствено от Иван Колев.

Дискусията покрай избора за шеф на съда в Шумен не мина без скандални изказвания. Първи думата взе Иван Колев, който заяви, че ще гласува за Тодор Тодоров, защото той е бил сред хората, които са разкрили Красьо като са участвали в разпознаването му и са оказали съдействие на прокуратурата с показанията си. Тодор Тодоров бе наказан дисциплинарно от ВСС, защото бе търсил съдействие от Красьо за повишение в системата.

Петър Стоянов напълно се солидаризира с мнението на Колев, но обясни, че няма да гласува за Тодоров, защото все пак е замесен в скандала. Стоянов обаче не спря дотук и коментира, че скандалът "Красьо" се е оказал "измислен и раздут от кого ли не балон, измислен случай". В крайна сметка Стоянов заяви, че ще подкрепи кандидатурата на бившия съдебен инспектор, защото е "много добър човек, много комуникативен".

Кандидатурата на Светлин Стефанов бе подкрепена и от бившата му ръководителка Ана Караиванова.

Последен по темата се изказа шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев, който обясни, че не може заради едно дело като "Борилски" да се правят изводите за качествата на Нели Батанова като административен ръководител. Цонев каза, че ще подкрепи именно нея, защото така се продължавала "твърдата и непротиворечива практика на ВСС" при избора на шефове на съдилищата в страната. http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Съдията, оправдал убийците на Борилски, повишен в шеф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди