изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:10 EEST
ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ЗА 13.7 МИЛИОНА В ТЕРВЕЛ ПРЕЗ МАНДАТА    
Общество Местната власт е инструментът, който хората в една община поставят в ръцете на избрания от тях кмет, за да работи за тях – да прави града и селата по-чисти и красиви, училищата и детските градини – топли и приветливи, да осигурява работни места за хората, които са загубили препитанието си, да предлага нови и качествени социални услуги за нуждаещите се от тях, да създава условия за развиване на интересите и способностите на децата и учениците, да съдейства на хората, които се занимават с бизнес, за да се увеличават приходите и заетостта в общината… И още много неща, които пряко или косвено са свързани с качеството на живот на всеки един човек

 Голяма част от ангажиментите на местната власт са трудоемки и за да бъдат изведени до успешен край се изисква продължителна предварителна подготовка, постигане на конкурентноспособност, много знания и провеждане на сложни процедури. Такива начинания са инфраструктурните проекти, които се финансират с европейски средства. Други от начинанията са със средна степен на сложност, но за тях се изискват повече воля и постоянство, а трети са въпрос единствено на бързи и навременни решения, точна преценка, опит и умение да се използват постъпленията в общинския бюджет рационално и в полза на максимално широк кръг от хора. Комбинацията от всички типове ангажименти и нивото на изпълнението им определят оценката за местната власт, упражнявана от кмета на общината.

 

 

         Ангажимент: Поетапно със собствени средства и с външно финансиране от Програмата за развитие на селските райони ще се ремонтира основно пътната настилка на улиците в общинския център и  в населените места в общината.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. е спечелено финансиране за рехабилитация на улици в централната част на града – „Ал. Константинов”, „Н. Вапцаров”, „Отец Паисий”. По Програма САПАРД е обновена улица „Св. Св.Кирил и Методий”. Чрез три поредни одобрени през 2009 и 2010 г. проекта по Програма за развитие на селските райони са преасфалтирани седемнадесет улици в Тервел, а със собствени средства през 2009 г. са извършени основни ремонти на улици в шест от най-големите села на общината.

         Ангажимент: Ще се ремонтират стари тротоари и ще се изграждат нови по улици, които имат интензивен автомобилен и пешеходен поток.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. в рамките на спечеленото финансиране са възстановени тротоарни платна по улиците „Отец Паисий”, „Н. Вапцаров” и „Ал. Константинов”. Чрез финансиране на общински проекти по Програма за развитие на селските райони се изграждат общо 14 000 кв.м. нови тротоарни настилки в общинския център.

         Ангажимент „Ще се изграждат нови участъци от улично осветление, като подобекти в  общински проекти по Програмата за развитие на селските райони. Ще продължи работата по възстановяване на стари постове за улично осветление в Тервел и по селата ”

         Хронология на изпълнението: Със собствени средства се поддържат съществуващи участъци от улично осветление в града и селата, а чрез проектите по Програма за развитие на селските райони се възстановява и изгражда улично осветление в Тервел, Коларци, Кочмар и Нова Камена.

         Ангажимент Ще се изградят няколко места за отдих и  игра на деца извън пределите на градския парк. Ще се подменя поетапно уличното озеленяване в Тервел.

 

 

         Хронология на изпълнението: През 2009 и 2010 г. са одобрени проекти по Програма за развитие на селските райони, чрез които в Тервел са изградени две детски площадки, две спортни площадки и зелена площ за отдих. Място за отдих е оформено и в с. Коларци. Подменено е уличното озеленяване по главната улица „Хан Аспарух” в общинския център.

         Ангажимент: Ще се влагат средства за ремонт на улиците, които осигуряват достъп до стопански дворове на фирми в общината.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. бе приключен проект по Програма ФАР, чрез който се възстановиха улиците, тротоарите и осветлението, представляващи подходи към фирма „Дека” ООД, стопанските дворове на "НЕМОТРАНС”, земеделски производители и други предприемачи, работещи на територията на общината. През 2011 бе изградено  ново осветление на ул. "Тича" – подход към складове и производствени помещения, обновени бяха тротоарите и осветлението в посока от центъра на града към завод „Пластхим” АД.

         Ангажимент: Ще  продължи работата за  саниране на  сгради на общински училища и детски градини

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. е получено финансиране по Програма за оптимизиране на училищната мрежа и със средствата са подменени дограмите на няколко училища по селата. През 2009 г. е реализиран проект по оперативна Програма „Регионално развитие”, чрез който са основно санирани и преобразени ЦДГ 2 и ЦДГ 3 в Тервел и е обновена отоплителната инсталация на детска ясла и ЦДГ 1. През 2011 г. са санирани последните два корпуса от СОУ „Й. Йовков” в Тервел.

 

 

         Ангажимент: Ще се вложат собствени средства за подобряване на материалната база на Общинския детски комплекс в Тервел.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. чрез проект по програма ФАР бившето ученическо общежитие бе преустроено и превърнато в Общински детски комплекс (ОДК). В него има репетиционна зала за Балет „Каприз” и помещения за всички школи и клубове, организирани към ОДК.

         Ангажимент: С помощта на  външно финансиране ще се работи за поетапна подмяна на амортизирани клонове на водопроводната и канализационната мрежа в общинския център и останалите населени места в общината.

         Хронология на изпълнението: Чрез проект по програма ФАР бе изградена  нова канализация на улиците в Бизнес зоната /района на фирма "Дека", както и на  улица ”Княз Борис I” и „Ал. Стамболийски”. В периода 2008–2011 г. бе подготвен и вече е одобрен за финансиране проект за изграждане на нова канализация на всички улици в града, които към момента нямат такава, както и за реконструкция на водопроводната мрежа по тези улици. След направата на новата подземна инфраструктура ще бъдат преасфалтирани улиците „Симеон Велики”, „Струма”, ’Цар Иван Асен” II, „Ст. Караджа”, ”Янтра", „Арда”, „Д. Дончев" - участък, „Н. Вапцаров-участък”, ”Цар Калоян- участък”, "Възраждане”, ”Ропотамо”, ”Камчия”, ‘Марица”, „Янтра”, „Хан Аспарух” - участък, „Климент Охридски" – участък, „Гео Милев”, „Ст. Караджа”, „Тича”, „Ал. Константинов” – участък, „Н. Вапцаров” - участък. Одобрен е и проект за реконструкция на водопровод в с. Каблешково. За двата проекта предстои изпълнението да започне през пролетта на 2012 г.

         Ангажимент: Ще се разработи  проект за изграждане на нова пречиствателна станция в Тервел.

         Хронология на изпълнението: В периода 2008-2011 година са възложени и извършени предпроектни проучвания и е разработен проект за разширение и реконструкция на пречиствателната станция на Тервел. Проектът вече е одобрен. Изпълнението ще започне през есента на 2012 година.

         Ангажимент: Ще бъде използван натрупаният опит за работа с инфраструктурни проекти, за да се включи общината в сега стартиращата програма, която финансира ремонт на междуселски общински - Програма за развитие на селските райони.

         Хронология на изпълнението: В периода 2008-2010 са подготвени работни проекти за рехабилитация на 30 процента от общинските пътища. Общината вече има одобрени проекти за три от общинските пътища: Тервел-Безмер, Тервел-Полк. Савово и Каблешково–Нова Камена. Изпълнението ще започне през пролетта на 2012 г.

         Ангажимент: Ще се кандидатства отново пред проект „Красива България” за финансиране ремонта на градския стадион в Тервел.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. общината кандидатства пред програмата и така беше изграден сектор за зрители и бе възстановена лекоатлетическата писта на градския стадион.

 Когато говорим за свършеното в сферата на общинската инфраструктура съвсем обективно следва да кажем, че някои от дейностите през мандата изпълнявахме с известно забавяне. Такива са работите по канализационната мрежа, пречиствателната станция и общинските пътища. За тях едва през 2011 година получихме одобрение на проектите си. Причината за това забавяне е както в изоставането на темповете на работа на оперативните програми, което бе факт до края на 2009 г. , така й в обстоятелството, че общината не разполага с  нужните ресурси /кадрова обезпеченост, средства за разходи по мостови финансирания/, за да работи паралелно по повече от 4 инфраструктурни проекта.

 

 

Същата обективност обаче изисква и да кажем, че успяхме да се справим с ангажименти, които през 2007 година ни се струваха недостижима за момента мечта и по тази причина не намериха място в тогавашната предизборна платформа. Едно от тези много важни за хората в общината неща е новият храм. Бяхме наясно с огромните за нас мащаби на начинанието, затова и тогава, през 2007 г,. счетохме, че новата църква ще може да отвори врати най-рано през 2012 г. После вярата в успеха на начинанието, огромният труд, който вложихме, за да получим финансиране, както и подкрепата на организации и хора ни изведоха до успешен край и на шести май 2011 г. новата църква бе осветена.

Освен църквата, считахме, че няма да се справим в рамките на мандата с първия етап на газификацията на Тервел, с възстановяването неработещите от години градски фонтани и  отоплителна инсталация на читалището, както и с изграждането на басейн в детско или учебно заведение. Всички тези  начинания  бяха приключени  до края на 2009 г. , тъй като още през 2008 г., т. е. през първите месеци на мандата успяхме да подготвим тези  „екзотични” проекти и да внесем два от тях пред двете тогава работещи предприсъединителни програми.

Освен работата по публичната инфраструктура, винаги сме си давали сметка, че хората имат нужда и заетост, култура, условия за развитие на децата си, социални услуги, добро информиране за обществения живот и случващото се  в общината, от чистота и ред. Ето какви ангажименти сме поели в предизборната си платформа през 2007 г. и каква част от тях сме изпълнили или изпълняваме.

         Ангажимент: Ще  завърши строителството на дома за стари хора в с. Полк. Савово и ще започне настаняването на нуждаещите се от услугата лица.

         Хронология на изпълнението: Чрез два поредни проекта, както и чрез влагане на средства от общинския бюджет, новият дом бе завършен и обзаведен. Той отвори врати в началото на 2011 г. и към момента всички места в него вече са заети, а за домуващите се грижи персонал от 11 души. В края на този мандат спечелихме и проект, чрез който за дома се осигуряват нови транспортни средства, които ще се ползват и за пътувания на настанените в дома лица.

         Ангажимент: Ще се  разработи и внесе проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за финансиране на услугата „Домашен помощник” за полагане на грижи за деца и възрастни с увреждания в домашна среда.

         Хронология на изпълнението: Такъв проект е факт от 2010 г. и няколко десетки хора с увреждания получават подкрепа в ежедневието си, а други, които са били безработни са преквалифицирани и получават заетост по проекта. Преди да започнем да предлагаме социални услуги, финансирани по оперативна програма, осигурявахме грижи за хората в неравностойно положение чрез проектите „Социален асистент” и „Личен асистент”. През 2009, 2010 и  2011 г. общината реализира проект "Обществена трапезария” с капацитет 90-100 души от няколко населени места.

         Ангажимент: Ще се търсят възможности чрез  оперативна програма „Човешки ресурси” и програмите на МОН за увеличаване формите на извънкласни дейности.

         Хронология на изпълнението: В началото на 2009 г. общината кандидатства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” с проект "Различни под едно небе”. Проектът бе одобрен и така станаха факт школата по приложни изкуства в читалището на с. Н. Камена, нови танци и костюми на детския фолклорен ансамбъл и мажоретния състав, нови спортни екипи и прояви за всички общински училища и спортни школи. Чрез партньорството между общината и фондация „Българска памет” ученици от Клуб по автентичен фолклор в Тервел /също създаден по общинска програма през мандат 2003-2007/ участваха в посещения в Европейския парламент в Брюксел.

         Ангажимент: Ще се ползват собствени средства и финансиране от МОН за поетапно обновяване на ученическото оборудване в общинските училища.

         Хронология на изпълнението: През 2008 г. общината кандидатства пред МОН и получи 300 000 лв., чрез които бяха закупени нови ученически мебели за всички общински училища.

         Ангажимент: Ще се финансира обновяването на ученическите столове.

         Хронология на изпълнението: Ученическият стол на най-голямото общинско училище, чийто интериор  през мандат 2003-2007 бе изцяло обновен чрез общински проект, през 2011 г. бе изцяло саниран. Финансирано е и закупуването на ново кухненско оборудване за ученическия стол в с. Орляк.

         Ангажимент: „Ще продължи традицията на общинската ваканционна програма „Наше лято”, като се търсят начини за външно финансиране на някои от по-атрактивните  прояви в нея  с цел разширяване на обхвата  на програмата.

         Хронология на изпълнението: Създадената през 2004 г. програма „Наше лято” през 2011 г. имаше своя осми пореден сезон. През 2009 г. всички дейности в нея бяха включени в проекта „Различни под едно небе” и така на общинския бюджет бяха спестени разходите по програмата, а обхватът на проявите - обогатен.

         Ангажимент: “Ще се влагат средства за подобряване на материалната база на детска ясла, на здравните кабинети в учебните и детските заведения в общината и за профилактични прегледи на деца.

         Хронология на изпълнението: През 2009 г. чрез проект по оперативна програма „Регионално развитие” е извършена реконструкция на отоплителната система на детската ясла. През учебна 2010/ 2011 г. бе създадена Програма за профилактика на детското здраве. В рамките на програмата бяха извършени профилактични зъболекарски прегледи на всички ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение в СОУ. Родителите на децата бяха уведомени с писма за установения зъбен статус на децата си. През учебна 2011/ 2012 г. предстои да бъдат прегледани децата от училищата по селата. Ежегодно се влагат средства за функционирането на здравните кабинети в училищата и детските градини.

         Ангажимент: „Ще  продължи съвместната работа на общината с неправителствените организации, като успешното партньорство с младежката неправителствена организация "Бъдещето е в нас” в рамките на проект за изграждане на извънкласен център в с. Нова Камена бъде продължено с нови съвместни проекти на общината с НПО.

         Хронология на изпълнението: През 2007 г. общината в партньорство с НПО „Бъдещето е в нас” спечели финансиране на проект за обновяване на читалището в с. Нова Камена и изграждане на център за извънкласни дейности в него. През 2008 г. проектът бе изпълнен. Работата на общината с неправителствените организации не спря до тук. През първата година от настоящия мандат в партньорство с НПО „Асоциация на жените–Тервел” разработихме  проект за изграждане на закрит басейн в ЦДГ 2. Проектът също получи финансиране и през 2009 бе изпълнен. От две години всички деца от Тервел могат да го ползват като част от работата си в „Наше лято”. Отново през 2008 г. започна и подготовката за създаване на местна инициативна група. И в този процес общината си партнира с неправителствените организации. МИГ бе създадена и регистрирана, а стратегията й за местно развитие бе внесена за оценка пред Програма за развитие на селските райони.

         Ангажимент: Ще се разработват програми за заетост, насочени към уязвими групи на пазара на труда – хора без квалификация, жени без трудов стаж, хора с увреждания. Ще  продължи тенденцията за участие на общината в проекти, финансиращи квалификация на безработни лица в общинския център и в селата.

         Хронология на изпълнението: През 2010 г. разработихме регионална програма за заетост и след одобряването й през 2011 г. по нея работа като озеленители намериха 20 души – хора над 50 години, майки на деца до 5 години, безработни без право на социално подпомагане. Те поеха грижите за новоизградените  зелени площи в града – детски и спортни площадки, градинки, прилежащ терен на църквата, ново улично озеленяване. През 2008 и през 2011 г. чрез проекти по програмите ФАР и "Развитие на човешките ресурси” осигурихме обучение, стажуване и последваща заетост на общо 170 души, които са безработни без право на социално подпомагане.

         Ангажимент: Ще се включат подпомаганите със социални помощи лица в общината в групи за почистване на междублокови и улични пространства.

         Хронология на изпълнението: През 2010 и 2011 г. бе създадена необходимата организация за почистване на всички улици и междублокови пространства от работна група, съставена от хора, получаващи социални помощи.

         Ангажимент: Ще се инвестират средства за обновяване на сметосъбиращата техника и сметосъбиращите съдове – контейнери и кофи.

         Хронология на изпълнението: През 2010 г. бе закупен нов сметосъбиращ автомобил, а сметосъбиращите съдове се подменят периодично. От огромна значимост е фактът, че общината постигна договореност и изпълни ангажиментите си по участие в  проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци от 2011 до 2015 г., като в рамките на проекта в околностите на Тервел ще се изгради претоварна станция, обслужваща общините Тервел и Никола Козлево. Това действие на общинското ръководство освен до безспорния положителен ефект върху околната среда ще доведе и до създаване на нови работни места на територията на нашата община.

         Ангажимент: Ще продължи издаването на общинския вестник „Тервел” и работата по общинския сайт, като се акцентира на случващото се в общината.

         Хронология на изпълнението: общината отразява събитията от обществения живот на страниците на издавания от нея общински вестник „Тервел”. Неговият първи брой излезе в средата на предходния мандат – през януари 2006 г., и продължава без прекъсване до момента. Вестникът се създава без за това да се харчат средства от общинския бюджет и се разпространява безплатно за гражданите. Общинският сайт стартира в края на 2006 г. и също се обновява редовно с информация за общински новини, търгове и други събития.

         Ангажимент: Ще се продължи традицията за предлагането на разнообразен календар на културните прояви, в който намират място професионални концерти и спектакли, самодейни прояви на деца и възрастни, празници на трите етноса, празници на града и селата, на образователните и културните институции, празници на професионалните съсловия.

         Хронология на изпълнението: Общината продължи да организира и осигурява разнообразни културни прояви - както представени от професионални изпълнители, така и от самодейци. В рамките на този мандат бе организирана целогодишна програма от прояви, посветена на половинвековния юбилей на Тервел като град. Освен това фондът на тервелския общински музей през 2009 г. бе обогатен с експозицията на фотоизложбата „Кан Тервел – Спасителят на Европа, Дипломатът, Светецът-войн” -  дело на фондация „Българска памет”.

         Ангажимент: Ще се подкрепят проекти на читалища и неправителствни организации, които финансират обмен на културни и младежки дейности в страната и чужбина.

         Хронология на изпълнението: Общината партнира на румънски общини в проекти за културен обмен и на гръцки общини за усвояване на опит за бъдещо развиване на културен туризъм. Подкрепят се всички възможности за осигуряване на изява на деца от Тервел както на тервелска сцена, така и на международни прояви – фестивали, шампионати. През 2011 г. общината съдейства на Детския фолклорен танцов ансамбъл и на балет „Каприз” да участват във фолклорен фестивал в Унгария и в Европейско мажоретно първенство в Хърватска. Периодично се подкрепят и участията на детските школи и състави в читалището, ОДК и училищата в национални и регионални прояви.

         Ангажимент: Ще продължи тенденцията да се подкрепят футболните клубове в общината и лекоатлетическия клуб „Атлетик”.

         Хронология на изпълнението: Община Тервел осигурява финансирането на детските и юношеските футболни школи, на лекоатлетическия клуб, на общинския мъжки футболен отбор и на три футболни клуба в селата. Въпреки драстичното свиване на приходите в общинския бюджет в следствие на финансовата криза, общината не преустанови подкрепата си за любителите на спорта. Част от дейностите през 2009 г. и 2010 г. бяха финансирани и чрез средства по оперативна програма ‘Развитие на човешките ресурси”.

Ако трябва да обобщаваме:

През мандат 2007-2011 г. община Тервел е реализирала или е в процес на реализация /т. е. през 2011 г. са подписани договори за финансиране/ на 15 инфраструктурни проекти по предприсъединителни и оперативни програми на обща стойност 13 700 000 лв. Приключена е и оценката на проекта за реконструкцията на ВиК системата на града на обща стойност 16 000 000 лв. Предстои подписване на договор за финансиране.

Реализирани са или към момента са в процес на реализация по схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 3 проекта за социални услуги и един проект за извънкласни дейности. Реализиран е един проект за техническа помощ за създаване на Местна инициативна група по Програма за развитие на селските райони и един проект по оперативна програма "Регионално развитие” за обмен на практики с гръцки общини. Общата стойност на тези не свързани с инфраструктура проекти е 550 000 лв. За сравнение с цитираните по-горе числа - годишният общински бюджет възлиза на 8 000 000 лв.

През отчитания сега мандат общината не е преустановила нито една от традиционните си дейности, спортни и културни прояви. Не са извършвани никакви съкращения в бюджетната сфера, осигурена е временна заетост по програми и проекти за повече от 300 души от населените места в общината.

Община Тервел

 

 


Сходни връзки

ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ЗА 13.7 МИЛИОНА В ТЕРВЕЛ ПРЕЗ МАНДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди