изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:53 EEST
Кланът на Киро с 38 имота в Пловдивско и на морето    
НовиниКолко са имотите на Цар Киро? Колко данъци дължи на хазната дерибеят от Катуница и родата му? Ще сложи ли държавата ръка на златото, мерцедесите и палатите, за които е ясно, че не са придобити със законен труд? “Разследването за извършени данъчни престъпления срещу г-н Рашков тече с бързи темпове. Няма да изключа да се предявят и нови обвинения срещу него, но това ще стане, когато се съберат съответните доказателства”, заяви в сряда главният прокурор Борис Велчев. Изявлението е важно, тъй като повдигнатото досега обвинение срещу Рашков - за закана за убийство на комшии, не стига, за да го подхване комисията за отнемане на престъпните богатства.

Доказателствата, които чака прокуратурата, трябва да дойдат от данъчното. Оттам обаче нееднократно заявиха, че им трябва поне месец, за да установят изчерпателно къде какви имоти притежава ромският “монарх”, колко налози е платил за тях и колко евентуално е укрил.

А месец-два са достатъчни на Киро и родата му да препродаде къщите, фирмите и колите си така, че да станат недосегаеми за комисията “Коларов”.

Ето защо “Труд” поработи в помощ на данъчните. В сряда поместихме снимки на палатите на Киро, царицата, принцесите и принцовете му. Днес публикуваме всичко, което може да се намери за богатствата на фамилията в Агенцията по вписванията.

Тузарски къщи, апартаменти и административна сграда в Пловдив, парцели и селскостопански постройки в с. Катуница и още три села. Всичко това се води на Кирил Рашков и неговата голяма фамилия от синове и внуци, показа справка на “Труд”.

На името на главата на фамилията, популярен като Цар Киро, се води жилищна сграда в с. Катуница с прилежащ двор от 870 кв. метра. В селото той има още три парцела с обща площ 9,9 дка.

Рашков притежава още битови сгради и стопански двор (3,8 дка), овчарник (4,7 дка) в Катуница, както и земи в село Караджово (два терена с обща площ 28 дка). Караджово е в същата община Садово, където се намира и Катуница.

Имотите на Рашков са се разпрострели и в още едно село - Ягодово, община Родопи. Там негова собственост са селскостопанска сграда и парцел с обща площ 2,8 дка.

В Пловдив Кирил Рашков и съпругата му Костадинка притежават административна сграда с хотел-ресторант на ул. “Света гора” 4, както и апартамент с гараж на ул. “Славянска”. Жилището е с разгъната застроена площ от 100 кв. метра.

През 2004 г. Кирил Рашков и съпругата му Костадинка продават два имота на дъщеря си Събка и на Красимир Илиев. Става въпрос за два терена в Катуница с обща площ 2,79 дка.

До 2007 г. Кирил Рашков и съпругата му са притежавали телеугоително стопанство в с. Тертер, община Кубрат. Площта му е 98 дка. В края на ноември същата година те продават имота плюс нива от 12 дка на регистрираната в Кубрат фирма “Лудогорие инвест”.

През 2005 г. съпрузите продават и жилищна сграда в Хасково.

Добре осигурен с имоти е и един от синовете на Кирил Рашков - Иван (вече покойник). На името му се водят осем терена в Катуница с обща площ 8,9 дка, земи в с. Караджово (пет терена на 20 дка). Иван Рашков имал и собственост по морето - жилищна сграда в гр. Черноморец, южно от Бургас. Вероятно синът е придобил черноморската вила заради дълг - справката показва, че през октомври 2003 г. Иван Рашков е дал заем на възрастната жена Мария Димитрова (родена през 1936 г.), при което е учредена ипотека на имота. Само месец по-късно Димитрова продава къщата си на Рашков-младши, а половин година-по-късно сделката е атакувана в съда.

Другият син на Кирил Рашков - Ангел, също има имоти в Катуница - шест терена с обща площ 4 декара. В Пловдив той притежава апартамент на ул. “Теодоси Марков”. Имал е и мезонет на ул. “Драган Цанков” в града под тепетата, който е продал през 2006 г. Ангел Рашков е едноличен собственик и на фирма “Евро стандарт”, която притежава и огромно жилище на ул. “Сава Филаретов” в Пловдив. Площта му е 185 квадратни метра.

Внукът Кирил Рашков също е притежател на собственост в Катуница - на жилищна сграда с терен, закупени през 2009 г.

Другият внук - Ангел Иванов Рашков, е съсобственик във фирма “Биоконс”. В активите й са бивш краварник (8 дка) в с. Катуница.

Заради дългове към хазната данъчните вече са запорирали част от имотите на клана Рашкови. Но не всички. От пресцентъра на приходната агенция заявиха, че в момента се правят ревизии във фирмите на фамилията и чак след приключването им ще стане ясен размерът на задълженията към държавата.Т

Търсят яхти на фамилията
Пловдивската прокуратура поиска справка дали фамилията на Кирил Рашков притежава яхти или други морски съдове. Данните са нужни на разследващия екип по досъдебното производство за укриване на данъци. Отговорът от “Морска администрация” се очаква до дни. Ако се окаже, че Рашкови притежават яхти или луксозни лодки, то ще се проверява с какви пари са купени и дали са плащали налози за тях.

Магистратите са поставили задача на данъчни и полицаи да проверят и задграничните пътувания на династията, както и разходите за тях. Преди няколко дни прокуратурата в Асеновград оповести, че внукът на Кирил Рашков, който носи неговите имена, често е излизал зад граница, макар че се води безработен. Предстои да се изиска от съда отваряне на банковите сметки на Рашкови у нас, а за чужбина ще се правят международни поръчки. Полицаи и частни гардове продължават да охраняват денонощно имотите им в Катуница. Пазят се и няколкото сърни в гората край вилата, тъй като при размириците в края на септември били откраднати две диви прасета. До зимата на 2005 г. в зоопарка Рашков отглеждаше и щрауси, но те избягали и измръзнали. В онези години Киро докарал от Сирия и камила за подарък на един от синовете си, но и тя умряла от студ.

Боряна ДИМИТРОВА

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кланът на Киро с 38 имота в Пловдивско и на морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди